Uitbaatster van afgebrand paardenhotel in De Klijte gaat vrijuit

Redactie KW

Delphine Lanssens, destijds zaakvoerster van het door een brand geteisterd paardenhotel en bed & breakfast De Diligence in De Klijte, is door de Ieperse raadkamer buiten vervolging gesteld.

Maandagochtend 17 juni 2013 woedde een felle brand in de vroegere stoeterij De Diligence in de Kasteelmolenstraat, toen een paardenhotel en bed & breakfast. Na het bluswerk gingen de brandweerlui op zoek naar de oorzaak. Dat zowel het paardenhotel als het verder gelegen complex met de gastenkamers vuur vatten was opmerkelijk. Bovendien stond een aantal schuiframen van het restaurant en de privéwoning bij aankomst van de brandweer open. Er werden op beide plaatsen brandversnellers teruggevonden, waardoor al snel duidelijk werd dat het vuur niet accidenteel was ontstaan, maar opzettelijk was aangestoken. Overal hing een sterke benzinegeur. Het parket van Ieper startte vervolgens een onderzoek.

Bij de aankomst van de brandweer was niemand aanwezig in de gebouwen. Er raakte dus ook niemand gewond. Het was voorts niet duidelijk wie de brand opmerkte en de hulpdiensten verwittigde. Zaakvoerster Delphine Lanssens (45) was op het moment van de feiten samen met haar vriend Marnix Vanhopplinus op romantisch weekend in Parijs. Delphine Lanssens en Marnix Vanhopplinus werden bij hun thuiskomst ondervraagd, maar mochten nadien beschikken. In een eerste reactie aan de politie benadrukte de uitbaatster dat ze slachtoffer en zeker geen verdachte was. De speurders onderwierpen haar aan een test met een leugendetector en dachten dat de vrouw de opdrachtgeefster was. Nu is ze echter buiten vervolging gesteld door het parket. De speurders zochten ooit de dader(s) in de entourage van Delphine Lanssens en haar partner. Het resultaat blijft uit.

(JPT/MDN/BWD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier