Trucker uit Torhout in tranen voor rechter na veroorzaken dodelijk ongeval

Redactie KW

Wim V. nam er zijn volledige verantwoordelijkheid voor het veroorzaken van het dodelijk ongeval in Sint-Andries waarbij Greta Ingelbeen (75) stierf.

“Mijn cliënt draagt de aanrijding nog steeds met zich mee. Hij is een zeer voorzichtige chauffeur. Hij stelde alles in het werk om het ongeval te vermijden”, zegt zijn advocaat.

Greta Ingelbeen (75) was vorig jaar op 8 november op de terugweg van haar vrijwilligerswerk in het rusthuis toen het even voor 16 uur fout liep langs de Torhoutse Steenweg. Greta kwam uit de richting van Brugge gereden en wilde met haar fiets via de oversteekplaats aan de Quick de Expresweg kruisen. Net op dat moment kwam een truck uit de andere richting aangereden die linksaf de oprit richting Zeebrugge wilde nemen. De fietsster werd gegrepen door de truck en bleef roerloos liggen naast de achterwielen. De hulpdiensten brachten Ingelbeen in kritieke toestand over naar het ziekenhuis, waar ze later op de avond overleed. De 57-jarige trucker kwam zich persoonlijk verantwoorden in de rechtbank.

Mijn cliënt heeft werkelijk alles in het werk gesteld om de aanrijding te vermijden

De vijftiger uit Torhout was zichtbaar aangeslagen door het proces. “Het was dan ook een enorm spijtig ongeval”, zegt zijn advocaat. “Mijn cliënt is al meer dan dertig jaar truckchauffeur. Nog nooit veroorzaakte hij een ongeval. Tot die bewuste dag … Samen met zijn vrouw draagt hij de aanrijding nog altijd met zich mee.” Met het hoofd tussen de handen aanhoorde Wim V. het pleidooi van zijn raadsman. Zelf kon hij daarbij amper de tranen bedwingen. Volgens het Openbaar Ministerie was de aanrijding het gevolg van een verkeerde kijktechniek. De verdediging liet daarop duidelijk verstaan zich nog steeds veel vragen te stellen bij de omstandigheden van het ongeval. “Toch beslisten we om de volledige aansprakelijkheid op ons te nemen. Al wil ik duidelijk stellen: mijn cliënt heeft werkelijk alles in het werk gesteld om de aanrijding te vermijden.” Door zijn blanco strafblad hoopt de beklaagde op een milde straf. “Zware onoplettendheid kan hem absoluut niet verweten worden. We vragen om deze man, die zich oprecht wil excuseren, te sparen. Hij staat op enkele jaren van zijn pensioen en is al zeer zwaar gestraft door het ongeval zelf”, klonk de verdediging.

Begrip

Bij de nabestaanden weegt het verlies van de vrouw nog steeds zwaar door. De zoon en dochter van Greta kwamen afgezakt naar de rechtbank en begrijpen volgens hun advocaat dat het om een volledig onopzettelijk misdrijf ging. Al maakt dat de pijn er niet minder om. De rechter doet uitspraak op 8 januari.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier