Trucker die ‘blindelings gps volgde’ en zo dodelijk ongeval veroorzaakte, verschijnt voor rechter

Redactie KW

Een 30-jarige trucker moest zich vanmorgen in de politierechtbank verantwoorden voor zijn rol in het ongeval waarbij motorfietser Tim Torrekens (41) uit Sint-Kruis om het leven kwam. De trucker sloeg in waar hij dat niet mocht en reed zo de motorfietser aan.

“Hij heeft zijn gps-toestel blindelings gevolgd. Dat is de oorzaak van dit dramatische ongeval.” De advocaat van Mathieu W. (30), een vrachtwagenchauffeur uit Menen, was deze morgen in de politierechtbank duidelijk. De prille dertiger moest zich daar verantwoorden voor het ongeval dat het leven kostte aan Tim Torrekens, een 41-jarige motorfietser uit Sint-Kruis. Hij gaf zijn fout toe en erkende dat hij de enige schuldige aan het ongeval was. Maar zijn advocaat vroeg toch om een milde straf. De jongeman werd in het verleden al veroordeeld voor rijden onder invloed en zonder geldig rijbewijs.

Het ongeval gebeurde in juli vorig jaar. Tim had zijn dochtertje op de dansles afgezet en was op weg naar huis toen het rond acht uur ‘s morgens fout liep langs de Brugse Ring. Ter hoogte van het kruispunt met de Gentpoort wilde de vrachtwagen linksaf slaan in de Generaal Lemanlaan. “Maar hij mocht daar helemaal niet indraaien”, aldus procureur Luc Strypsteen. “Hij moest nog wat door rijden en daar voor de rode lichten wachten.”

Maar de vrachtwagen wilde rechtstreeks de Generaal Lemanlaan indraaien en kon daardoor een botsing met de motorfietser niet meer vermijden. De trucker gaf nog gas in een poging om de motorfietser alsnog voor te zijn, maar dat mocht niet meer baten. Tim Torrekens kwam zwaar ten val en werd een half uur lang ter plaatse gereanimeerd. In het ziekenhuis overleed hij uiteindelijk aan zijn verwondingen. De trucker verklaarde later dat hij hetzelfde traject een dag eerder ook had afgelegd. Maar toen deed hij het wel correct. “Dat was met een ander gps-toestel”, klonk het.

De ouders en schoonvader van het slachtoffer zakten naar de politierechtbank af. Voor de weduwe van Tim was dat te zwaar. De familie kreeg er – bij monde van zijn advocaat – excuses van de vrachtwagenchauffeur. “Of we die aanvaarden? Laat ons zeggen dat we er akte van nemen“, zeggen papa Frans Torrekens en mama Mieke Ceulenaere. “Wij zijn hem wel de rest van ons leven kwijt. Dat gezin was enorm hecht. Zijn weduwe en dochtertje moeten nu verder zonder man en papa. En dat is bijzonder hard.”

Op 5 maart zal de rechter een vonnis in de zaak vellen. Al weet de familie niet precies wat ze daarvan moeten verwachten. “Wij vertrouwen in deze op de wijsheid van de rechtbank”, klinkt het. “Veel uitspraken durven we er dan ook niet over doen. Al vinden we het wel makkelijk om het op zijn gps-toestel te steken.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier