Tommelein over Flinterstar: “Vervuiling onder controle, maar olie moet dringend uit schip gepompt”

Bart Tommelein gaf na de controlevlucht meer uitleg aan de pers op de Oostendse luchthaven. (Foto HH)
Redactie KW

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein vloog vanmorgen mee met een controlevlucht van het BMM om de olievervuiling door het gezonken schip Flinterstar met eigen ogen vast te stellen.

Het observatievliegtuig OO-MMM van het BMM, een departement van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, vliegt normaal enkele keren per week over de Noordzee om controles uit te voeren. Na de aanvaring begin deze week is dat drie tot vier keer per dag. Vrijdagochtend vloog staatssecretaris Tommelein mee.

“De olievervuiling is onder controle”, concludeerde de staatssecretaris na afloop. “De olie loopt niet naar onze kust. Er zijn wel pancakes die richting Nederlandse kust drijven. Vooral rond het schip zijn grote slierten olie te zien. Maar het is duidelijk dat de olie zo snel mogelijk uit het schip moet en dat het schip daarna zo snel mogelijk geborgen moet worden.”

Vooral rondom het schip zijn de slierten olie te zien. (Foto BMM)
Vooral rondom het schip zijn de slierten olie te zien. (Foto BMM)

“De heavy fuell wordt afgebroken in kleinere delen van enkele meters tot centimeters groot”, aldus operator Ward Van Roy van het BMM. “Die zijn te zien van ten noorden van Oostende tot aan de monding van de Oosterschelde in Nederland. Tot enkele kilometers voor onze kust zijn dunne films olie te zien. Het is niet aan het verergeren, maar het is toch nodig om de zaak verder op te volgen en de olie zo snel mogelijk uit het schip te pompen.”

Het wegpompen van de olie zal ten vroegste vanavond kunnen starten.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier