Tiener uit VTM-programma ‘Helden van Hier’ is aan de betere hand

© VTM
Redactie KW

De veertienjarige jongen die in mei levensgevaarlijk gewond raakte bij een ongeval kan alweer zonder krukken stappen. Al blijft zijn revalidatie wel intensief. Gisteravond was de interventie met de MUG-helikopter op VTM te zien. “We zijn iedereen zo dankbaar”, zeggen zijn ouders.

Het VTM-programma “Helden van Hier: In de Lucht” ging gisteravond van start. Tijdens de eerste aflevering behandelt het programma het ongeval waarbij een veertienjarige jongen uit Blankenberge levensgevaarlijk gewond raakt. De jongen werd met de MUG-helikopter in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht. Daar lag hij twee weken in coma. Maar bijna vier maanden na het ongeval gaat het steeds beter. “Hij is zelfs al enkele uurtjes naar school geweest”, zegt zijn papa, die liever geen namen ziet verschijnen.

Vriend reageerde alert

Het ongeval gebeurde op 26 mei. De jongen werd toen langs de Nieuwe Rijksweg in Wenduine op het zebrapad aangereden door een motor ter hoogte van de oversteekplaats aan de kusttram. De politie noemde zijn toestand toen zeer kritiek. Zijn kameraad zag alles gebeuren, maar reageerde alert. “Hij verplaatste zijn kin en belde de hulpdiensten”, zegt de papa van het slachtoffer. “Op die manier heeft hij mee zijn leven gered, want daardoor hapte hij opnieuw naar adem. En dat is heel belangrijk geweest.”

Ik kan met zekerheid zeggen dat de MUG-helikopter het leven van onze zoon heeft gered

Een Britse medische militair en een dokter die toevallig passeerden dienden de zwaargewonde jongen de eerste zorgen toe. Daarna snelde de MUG-helikopter ter plaatse. “In het programma is te zien hoe snel men er bij kwam”, zegt de papa. “Dat is ook de reden waarom wij toestemming hebben gegeven om het uit te zenden. Ik schrik als ik hoor dat de toekomst van de MUG-heli onzeker is. Want ik kan met zekerheid zeggen dat die het leven van onze zoon heeft gered.”

Verder dan gedacht

Ook de dokters staan te kijken van de evolutie die de tiener al gemaakt heeft. Hij revalideert op een speciale afdeling van het Universitair Ziekenhuis in Gent en zet steeds meer stappen vooruit. Ook letterlijk, want sinds kort stapt hij zonder krukken. Omdat er bloedingen in zijn hoofd waren, moeten ook zijn hersenen revalideren. “Vooral lezen en ruimtelijk inzicht moet hij verder trainen”, zegt zijn papa. “Maar hij krijgt er kinesitherapie, logopedie en psychologische begeleiding. Hij staat nu al veel verder dan we vooral hadden kunnen denken.”

Voetbal

De jongen ging ondertussen ook al enkele uren naar school. “Hij was snel vermoeid, maar hij trekt zich op aan zijn klasgenoten”, zegt zijn papa. “Het is voor hem heel belangrijk om opnieuw dat sociaal contact te hebben.” De tiener was voor het ongeval ook een fervent voetballer. Zowel hij als zijn ouders geven een voetbalcarrière echter nog niet op. “Daar moeten we wel nog een jaar voor afwachten. Zelfs de dokters kunnen zoiets onmogelijk voorspellen.” Wat er nu precies gebeurd is bij het ongeval blijft voorlopig ook onduidelijk. De jongen zelf herinnert zich niets meer. “Hij is alles kwijt van een halve dag voor het ongeval tot drie weken nadat hij is wakker geworden. Een heel vreemde ervaring voor hem.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier