Strandopruimer redt twee meisjes uit Oostendse zee

24/06/17 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

Een Proper Strand Loper heeft vrijdag tijdens zijn ronde twee meisjes gered uit zee. De tieners waren in de problemen geraakt tussen de rotsblokken van de Westelijke strekdam.

Strandopruimer redt twee meisjes uit Oostendse zee

De Proper Strand Lopers zijn een groep milieubewuste enthousiastelingen die tijdens het lopen of wandelen achtergelaten afval op het strand opruimen. Op Facebook telt de groep al 1.920 leden, die op geregelde tijdstippen foto's posten van hun acties. Kevin Pierloot is één van hen. Maar tijdens zijn ronde gisteren deed hij meer dan vuilnis oprapen. "Ik zag een groep Fransprekende tieners in het water gaan, net naast de strekdam. Op dat moment waren de golven echt wild, net hoogwater", vertelt Kevin. De Oostendenaar sprak de begeleidende leerkracht aan dat zwemmen in een onbewaakte zone gevaarlijk is. Niet veel later raakten twee leerlingen in de problemen. "Eén van de meisjes werd tegen de rotsblokken gesmakt", zegt Kevin. "Ze komen maar niet terug", zei de leerkracht. In werkelijkheid geraakten ze niet terug. Waarop Kevin in zijn kleren het water in ging. "Eén van de meisjes konden we al roepend van de strekdam weg laten zwemmen. Het andere meisje moesten we rechtop houden om eruit te geraken. Ze had op dat moment al water binnen", zegt Pierloot. Opvallend, de meeste mensen op het strand en op de dam hadden niet eens door dat de meisjes in problemen waren. "Op het moment van omschakeling hoogwater naar eb moet je een erg goede zwemmer zijn om daar weg te geraken. Ze dachten wellicht dat ze in Sunparks zaten."

Een probleem dat hoofdredder Jonathan Devos bekend in de oren klinkt. "De zee is geen zwembad", reageert hij. "Maar dat wordt door veel toeristen onderschat". De Oostendse reddingsdienst maakte gisteren opnieuw gebruik van het reservesysteem waarbij bij mooi weer redders kunnen opgeroepen worden tijdens weekdagen in september en juni. Gisteren waren drie strandposten bemand: Mariakerke, Koninginnelaan en Kemmelbergstraat. Aan de strekdam is het sowieso verboden om te zwemmen. "De kustgemeenten doen grote inspanningen om redders in te zetten in het voorseizoen. We doen een oproep naar scholen en jeugdverenigingen: maak er aub gebruik van", aldus nog hoofdredder Jonathan Devos.

(DJ)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!