Stagiair-brandweerlui houden oefening in oude schoolgebouwen van De Wingerd

Redactie KW

Die vond maandagavond plaats in de oude gebouwen van de school in de Bruyelstraat, die binnenkort tegen de vlakte gaat.

“Het is een specifieke oefening voor onze stagiair-brandweermannen”, zegt onderofficier bij het Harelbeekse korps en verantwoordelijke voor de werkgroep opleiding Brecht Vandeburie. “Onze stagiairs hebben nog geen praktijkervaring waardoor deze scenariotraining erg welgekomen was. Ze kregen drie oefeningen voorgeschoteld en ik ben redelijk tevreden over het verloop ervan. Het was wel wat improviseren door de toestand van het oude gebouw. Ik ben anderhalf uur bezig geweest om het gebouw veilig te maken.”

In de komende dagen worden de oude gebouwen van de school De Wingerd met de grond gelijk gemaakt, net als het aanpalende klooster. Op die site komt een nieuw schoolgebouw, dat in 2016 af zou moeten zijn. “Toen we vernamen dat deze gebouwen tegen de vlakte zouden gaan, hebben we meteen een aanvraag ingediend om hier nog een brandoefening te houden. Het mag gezegd dat wij steeds op veel goodwill van de stad Harelbeke mogen rekenen. In april van dit jaar mochten wij trouwens nog hetzelfde doen in het rusthuis Ceder aan de Gavers. Daar simuleerden we een kamerbrand. Ik hoop dat vanaf januari, wanneer het zonale beleid van kracht gaat, dergelijke oefeningen nog altijd mogelijk zullen zijn.”

“Of die oude schoolgebouwen een ideale locatie zijn voor dergelijke oefeningen?” herhaalt Vandeburie. “Niet helemaal, want het gebouw is niet volledig vrijstaand. We moesten opletten dat we niet te veel rookontwikkeling hadden zodat de aanpalende gebouwen geen schade zouden oplopen. De school ligt ook te midden een dorpskern. Maar laat ons eerlijk zijn: tegenwoordig zijn er voor dergelijke oefeningen geen ideale locaties meer.” (CDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier