Stad stuurt aanbevelingen uit wegens fijn stof rond vuurhaard

"De bluswerken in de Pathoekeweg duren langer dan gepland en brengen het nodige fijn stof met zich mee", klinkt het bij de stad. (Foto JVM)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De bewoners van Sint-Pieters worden onder meer aangeraden om tuinstoelen af te wassen en groenten goed te spoelen.

Vorige week zaterdag vond een houtstapelbrand plaats bij Geldof Recycling langs de Pathoekeweg in Brugge. De brandweer en de civiele bescherming zijn nog steeds met nabluswerken bezig. “Dit duurt langer dan gepland en brengt ook het nodige fijn stof met zich mee”, klinkt het bij de stad. “Met het einde van de bluswerkzaamheden in zicht worden bewoners in Sint-Pieters, en vooral de omgeving van de Pathoekeweg, aangeraden terrassen, tuinmeubelen en dergelijke te spoelen vóór verder gebruik.”

Ook de groenten uit de tuin worden zoals gewoonlijk best gewassen. Daarnaast wordt ook aangeraden om binnenshuis met nat te reinigen want fijn stof kan via deuren en kieren naar binnen raken.

Preventieve maatregelen

Reden tot ongerustheid is er echter niet, zegt de stad. “Het gaat over preventieve maatregelen. De luchtkwaliteit wordt continu gemonitord. Deze is momenteel genormaliseerd maar vertoont afhankelijk van de windrichting en activiteiten op de blussite soms hogere pieken fijn stof.”

Visverbod

Het Agentschap voor Natuur en Bos vaardigde al een visverbod aan het Boudewijnkanaal uit. Bij het blussen gebruikt de brandweer water uit het Boudewijnkanaal. Dat water is teruggevloeid in het Zijdelings Vaartje en in het Boudewijnkanaal. Mogelijk is het bluswater vervuild door de resten verf en lijm die op het houtafval zaten. De consumptie van vissen uit die waterlopen wordt dus afgeraden omwille van gezondheidsredenen. De stad raadt in zijn aanvebevlingen ook af om er de volgende tijd te roeien, te kajakken en te zwemmen. Dit vanwege verminderde waterkwaliteit, vooral ter hoogte van de Herdersbrug.

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier