Stad Brugge voor rechter nadat koppel bijna verdronk in ondergelopen tunnel

Karim Beldjelali: "Ik kon echt niet voorzien dat het daar zo diep was." © AFr
Redactie KW

Een koppel dat in juni vorig jaar bijna verdronk in een ondergelopen tunnel eist via de rechter een schadevergoeding van stad Brugge, Farys en Aquafin.

Op 22 juni vorig jaar reden Karim Beldjelali (45) en zijn echtgenote Marissa Servan Castro (48) omstreeks 22 uur met hun BMW door de Kolvestraat in Brugge. De regen viel met bakken uit de lucht en in de ondergelopen spoorwegtunnel ging hun wagen plots volledig kopje onder. Het koppel kon zich op het nippertje in veiligheid brengen. Marissa werd onderkoeld overgebracht naar het ziekenhuis en de BMW bleek total loss. Karim en Marissa lieten het daar niet bij en stapten naar de rechter om een schadevergoeding te bekomen van de verantwoordelijken voor de situatie in de tunnel: het Brugse stadsbestuur, waterzuiveringsbedrijf Aquafin en rioolbeheerder Farys.

Nalatigheid

“Op de beelden van de dashcam is duidelijk te zien hoe mijn cliënten plots in een muur van water terechtkwamen”, stelde advocaat Joris Van Maele woensdag tijdens de pleidooien. “Door een defecte pomp was die plas abnormaal diep en het was trouwens niet de eerste keer dat die tunnel onder water liep. In 2012 was er al een vonnis over een gelijkaardig incident in 2010. Hier was duidelijk sprake van nalatigheid en het is stuitend dat niemand zijn verantwoordelijkheid wil opnemen.”

Het is stuitend dat niemand zijn verantwoordelijkheid wil opnemen

Het Brugse stadsbestuur, Aquafin en Farys wasten hun handen in onschuld. “Er was die dag een situatie van overmacht”, stelde Luc Coucke, de advocaat van stad Brugge die beheerder is van de Kolvestraat. “De zware regenval van die dag werd trouwens als ramp erkend. De stad kan toch moeilijk in elke put twintig pompen plaatsen voor als het eens uitzonderlijk zwaar regent?” Volgens Coucke waren Karim en Marissa goed vertrouwd met de bewuste tunnel. “Ze wonen er vlakbij en wisten goed hoe diep het daar was. En toch zijn ze pardoes in dat water gereden. De fout lag volledig bij hen.”

Trauma

Ook de advocaten van Aquafin en Farys verwezen naar het rijgedrag van Karim, die die avond aan het stuur zat. Karim kwam gisteren zonder Marissa naar de rechtbank afgezakt. “Ik kon echt niet voorzien dat het daar zo diep was. Mijn vrouw heeft een trauma opgelopen en durft niet meer door die tunnel te rijden“, stelde hij. Naast een morele schadevergoeding eist het koppel ook een materiële schadevergoeding van om en bij de 5.000 euro voor het verlies van hun wagen. De uitspraak volgt op 10 januari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier