Slachtoffer ongeval in Middelkerke: “Ik heb echt niet door het rode licht gereden”

De brandweer had 45 minuten nodig om Philippe uit de wagen te krijgen. © JTV
Redactie KW

Philippe Bourleau (53) begrijpt niet wat er donderdagavond aan de Rattenvallenbrug in Middelkerke verkeerd kon lopen. Hij weet alleen dat hij veel geluk heeft gehad.

Philippe en zijn vrouw Yannick (44) wonen in het Henegouwse Edingen, maar hebben al jarenlang een buitenverblijf in Westende. Met het mooie weer en het verlengde weekend waren ze dan ook naar de kust afgezakt. Maar donderdagavond liep dat bijna fataal af. Bij het oversteken van de Rattenvallenbrug over het kanaal in Middelkerke ging de hefboom plots naar beneden. “Ik moest nog een meter verder en ik was van de brug. Een seconde later en er was niets gebeurd”, vertelt Philippe.

Hij en zijn vrouw stapten uit om een noodstop te zoeken zodat ze iemand konden verwittigen dat ze voor een gesloten hefboom stonden. Op dat moment hadden ze helemaal nog niet door hoe gevaarlijk de situatie daar was. Want niet veel later ging de brug omhoog en kwam het zware tegengewicht op de wagen, met de 13-jarige dochter Yana op de achterbank, af.

Philippe handelde in een fractie van een seconde: hij sprong in de wagen en kon die een meter achteruit rijden. “Anders was dat tegengewicht op Yana gekomen en zij kon geen kant meer uit.” Door Philippes heldhaftige optreden kwam het tegengewicht nu wel ter hoogte van de voorzetels, waar hij zat, terecht. “Ik ben onder het dashboard gekropen. Gelukkig rijd ik met een automaat en was daar dus wel wat plaats. Anders was ik helemaal verpletterd. Maar dat tegengewicht stopte op enkele centimeters van mij. Ik liep heel wat blauwe plekken en snijwonden op, maar besef dat ik enorm veel geluk had.”

“De grootste paniek van mijn leven”

Mama Yannick was als enige uit de auto op het moment dat de brug opende. Zij dacht dat ze haar man en dochter voor haar ogen verloren was. “Naar het schijnt ben ik beginnen roepen. Maar ik herinner me daar niets meer van”, zegt ze. “Ik weet alleen nog dat ik me enorm machteloos voelde en dacht dat ik ze allebei kwijt was. Ik wou dat ding wel tegenhouden, maar ik besefte dat ik dat niet kon. Ik ben geen Superman, hé. De grootste paniek van mijn leven.”

Maar de kleine Yana bleef ongedeerd en ook Philippe kon haar van onder het dashboard toeroepen dat hij het overleefd had. Een brandweerman die toevallig in de buurt was, haalde Yana uit de wagen. De brandweer had 45 minuten nodig om Philippe uit de wagen te krijgen. Daarna werden de twee naar het ziekenhuis gebracht.

Philippe en zijn vrouw Yannick wonen in het Henegouwse Edingen, maar hebben al jarenlang een buitenverblijf in Westende.
Philippe en zijn vrouw Yannick wonen in het Henegouwse Edingen, maar hebben al jarenlang een buitenverblijf in Westende.© TLG

Een dag na het ongeval zijn ze weer thuis in hun buitenverblijf. Het gezin is nog steeds diep onder de indruk. “Ik ben altijd zo voorzichtig”, zegt Philippe. “En mijn vrouw kijkt altijd mee. We kunnen ons niet voorstellen dat we dat rode licht niet gezien zouden hebben. En dan nog: op zo’n brug zou toch een veiligheid moeten zitten? Een noodstop of een gewichtsdetectie in de vloer.”

Intern onderzoek gestart

Dat het ongeval vermijdbaar was geven ze ook bij de Afdeling Waterwegen en Zeekanalen toe. Zij zijn bevoegd voor de bediening van de brug. “Eigenlijk zou dit niet mogen gebeuren. We zijn een intern onderzoek opgestart om te zien wat er is fout gelopen. Gelukkig was er enkel materiële schade “, zegt Claudia Van Vooren van de Afdeling Waterwegen en Zeekanaal.

Vermoedelijk is de bestuurder van de wagen door het rood gereden aan de Rattevallebrug. Toen de slagbomen vervolgens naar beneden gingen, zat de wagen als een rat in de val. “Maar dan nog zou het niet fout mogen lopen. De brug gaat niet automatisch open, maar door een druk op de knop door de binnenvaartbegeleider. Die controleert vooraf altijd of er iets of iemand zich op de brug bevindt. Hier is het blijkbaar misgegaan. Onderzoek van de camerabeelden zal duidelijkheid moeten scheppen“, aldus nog Claudia Van Vooren.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier