Sint-Jozefskliniek bereidt mantelzorgers voor op thuisverzorging familielid

Liesbeth De Pauw en Ann Herman in de pas ingerichte 'vintage' kamer. © CLY
Redactie KW

Binnenkort krijgen mantelzorgers wiens familielid een tijdje gehospitaliseerd is in de Sint-Jozefskliniek in Izegem de nodige info en praktische tips hoe ze de thuiszorg het best aanpakken.

De Sint-Jozefskliniek besteedt al langer dan vandaag veel zorg aan de begeleiding van patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten. “Met Start to care@home gaat er nu vanaf april nog eens extra aandacht naar de mantelzorgers (mensen die voor een ziek familielid of naaste zorgen, red.)“, zegt Ann Herman, communicatieverantwoordelijke van de Sint-Jozefskliniek. “Ons ziekenhuis diende dat project voor geriatrische patiënten in bij ‘Belfius Colour your hospital’. We kwamen er uit als laureaat en kregen 10.000 euro om ons project uit te werken.”

Vorming en praktijk

“We bieden mantelzorgers van gehospitaliseerde patiënten vorming aan in samenwerking met onze valkliniek”, zegt bedenker en ontwerper van het project Liesbeth De Pauw, zorgmanager en ziekenhuishygiëniste. “Van de ergo-, kine- en sociale dienst krijgen ze de nodige info over hoe ze hun familielid of naaste nog beter kunnen verzorgen in de thuissituatie. Met de focus op valpreventie. Ze krijgen ook allerlei info over waar ze terecht kunnen voor uitleenmateriaal, kortverblijf, over premies voor mantelzorgers…”

29 april

“We geven hen een mapje met gepersonaliseerde info mee naar huis. We richtten ook een vintage kamer in die gelijkenissen vertoont met de thuissituatie van bejaarden. Met een bed, een tafel, oude foto’s aan de muur, een rekje met allerlei spullen van vroeger… Daar kunnen de mantelzorgers, nog voor de persoon voor wie ze zorgen naar huis gaat, in een oefensessie leren hoe ze bijvoorbeeld hem of haar best uit bed of een stoel kunnen halen, hoe ze hem best kunnen recht te helpen als hij op de grond gevallen is… Zo kunnen patiënt en mantelzorger geruster naar huis gaan. Op 29april gaat het project van start.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier