Schroothoop vat vuur door blikseminslag in Deerlijk

17/10/16 om 07:28 - Bijgewerkt om 11:28

In de nacht van zondag op maandag heeft een hevige afvalbrand gewoed bij Casier Recycling aan het station van Deerlijk.

Schroothoop vat vuur door blikseminslag in Deerlijk

Vermoedelijk zorgde een blikseminslag voor de brand. © VTM

Vannacht is rond middernacht brand ontstaan bij het recyclagebedrijf Casier in Deerlijk, vermoedelijk toen een bliksem tijdens een hevig onweer insloeg. Een schroothoop vatte vuur. Vrachtwagenchauffeur Franky Espeel, die geregeld vervoer doet voor het bedrijf, reed voor een andere opdracht op de E17 in de richting van Gent en zag de vuurgloed. De man vertelt: "Ik dacht niet meteen aan Casier maar zag dat het ernstig was. Ik belde de 112 en daarna toch naar Carl Casier." Die had de oproep gehoord, maar vond geen bericht op zijn voicemail. "Even later belde de brandweer dat ik naar het bedrijf moest komen", aldus de zaakvoerder. "Ook mijn zoon Bernd werd verwittigd en wij zagen elkaar in het centrum van Zwevegem, beiden op weg naar het bedrijf. We zagen meteen dat het ernstig was: hoge vlammen en veel rook aan een hoop afval van zo'n 400 ton."

Verschillende brandweerkorpsen kwamen ter plaatse. "Vooral de ladderwagen verrichtte efficiënt werk door de brandende hoop van bovenaf te lijf te gaan", zegt Carl. "Er werd water aangevoerd vanuit het kanaal in Zwevegem. Een defecte kraan, in de nabijheid van de brandende hoop, kon gevrijwaard worden."

De bluswerken duurden tot in de ochtend. Halfweg de voormiddag was alle gevaar voor opflakkeren geweken en verlieten de hulpwagens één na één het bedrijf. Er werd enkele uren aan de buurt aanbevolen ramen en deuren dicht te houden. In de loop van de dag werd begonnen met het wegvoeren van het afval naar een bedrijf in Gent voor verdere sortering.

(MV)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!