Schoolleven gaat dag na zware brand in MSKA Roeselare gewoon door

© Foto PVH
Redactie KW

Een dag nadat het MSKA Campus Tant in Roeselare opgeschrikt werd door een hevige brand, gaat het leven er opnieuw zijn gewone gang. Directeur Eddy Mondy verzamelde de leerlingen voor een woordje uitleg, waarna de lessen hervat werden. Schade aan het schoolgebouw is er amper, maar de getroffen opslagplaats ligt volledig in de as.

Donderdagavond iets na 19 uur werd het MSKA in de Hugo Verrieststraat in Roeselare opgeschrikt door een hevige brand. “Op dat moment was er avondschool bezig met ongeveer 150 cursisten en zaten wij met een ouderraad”, vertelt directeur Eddy Mondy. “Tot een van de werkmannen plots kwam zeggen dat er brand was. In een opslagplaats vatte een grasmaaier vuur. In eerste instantie bleef de brand beperkt, maar blussen bleek al snel onmogelijk. De brandslang van in het schoolgebouw bleek bovendien net te kort om aan de opslagplaats te geraken.”

Op dat moment nam de directeur het initiatief om alle geparkeerde wagens aan het gebouw zo snel mogelijk te verwijderen. “Om eventuele schade te vermijden, maar ook en vooral om al die tanks met brandstof van het schoolterrein te hebben. Dat ging allemaal heel vlot, op vijf minuten waren de meeste wagens verwijderd. Gelukkig maar, want de brand was op dat moment al flink uitgebreid. De hele opslagplaats stond in brand, net zoals de schoolbus die er geparkeerd stond.”

Hevige rookpluim

De bewuste opslagplaats is helemaal opgetrokken in hout en dus uiterst brandbaar. De rookpluim met aswolk reikte erg hoog en was zichtbaar tot aan de andere kant van Roeselare. De politie had heel wat werk om kijklustigen op afstand te houden. “De brandweer was snel ter plaatse, het nablussen duurde tot rond 23.30 uur.”

Uiteindelijk is de volledige opslagplaats uitgebrand, is de bus onbruikbaar en ook enkele wagens die er nog stonden liepen schade door de hitte op. “De opslagplaats is een onderdeel van de centrale diensten van het gemeenschapsonderwijs en wordt vooral gebruikt als voorraadruimte”, aldus directeur Eddy Mondy. “De bus wordt voornamelijk door lagere afdelingen gebruikt en stond eerder door toeval op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Wij gebruiken de bus maar sporadisch, maar voor de lagere afdelingen is dit een heel stuk erger.”

Het schoolgebouw is volledig gevrijwaard. “Er zijn enkele ruiten gesprongen door de hitte, maar dat heeft geen gevolgen voor de werking. Er hing een brandgeur, maar door de lokalen goed te verluchten moet die snel verdwenen zijn. De aswolk trok wel over het schoolgebouw en dat zorgde voor heel wat roetdeeltjes op de speelplaats, die hebben we vrijdagmorgen nog opgeruimd. Mogelijk ligt er ook nog afval op het dak, we moeten nu zo snel mogelijk bekijken of er daar schade is”, aldus directeur Eddy Mondy.

Geen gewonden

“Het was even schrikken, maar ik ben vooral blij dat er geen gewonden gevallen zijn en dat de schoolwerking gewoon kan plaatsvinden. De brand deed flink de ronde op de sociale media en de leerlingen zitten met heel wat vragen, daarom dat ik ze voor het starten van de lessen even samengeroepen heb voor een woordje uitleg en om eventuele vragen te beantwoorden.”

Een van de vragen kwam van Freddy, die op het moment van de brand in de buurt aan het trainen was. “Al snel deden geruchten de ronde dat er nog iemand vermist was”, vroeg die. “Daar is gelukkig niets van waar, ik was op het moment van de brand aanwezig en er is niemand gewond geraakt”, repliceerde de directeur.

De verzekeringsexpert was vrijdagochtend al ter plaatse om de schade op te meten.

(TD-foto’s PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier