Rookschade in restaurant De Jonkman groot na brand, alle producten in de container

Redactie KW

Het 10-jarige dochtertje van chef Filip Claeys kwam haar ouders wekken, zodat iedereen zich tijdig in veiligheid kon brengen.

Het vuur ontstond donderdagochtend in alle vroegte toen het gezin nog lag te slapen. De familie Claeys woont boven het restaurant en merkte aanvankelijk niks op van de smeulende brand. “We zijn zoals altijd na een late avondshift rond middernacht gaan slapen”, begint tweesterrenchef Filip Claeys het verhaal. “Om 6 uur ‘s morgens stond onze dochter Fleur (10) plots aan ons bed. Ze rook een vreemde geur en is opgestaan om ons te alarmeren. We zijn meteen recht gesprongen om te kijken waar die geur vandaan kwam. Toen we naar beneden gingen merkten we onmiddellijk dat de woonkamer al vol rook zat. Er hing ook een verbrande geur. Daarop hebben we onze jongste zoon Jules wakker gemaakt en zijn we naar buiten gelopen. Het was meteen duidelijk dat de rook uit de keuken kwam. Een bak propere handdoeken vatte vuur en zorgde voor de grote rookontwikkeling.” De brandweer snelde meteen ter plaatse en had de situatie redelijk snel onder controle. Ze konden wel niet voorkomen dat zowel het restaurant als woongedeelte rookschade opliep.

De oorzaak van de brand is te zoeken bij een kortsluiting. “Ik vermoed dat die in de keuken is ontstaan aan een van de automatische kranen, die met een sensor werken”, zegt Filip. “De handdoeken lagen vlakbij een van de kranen. Een brandwerende wand in de keuken was al aan het smeulen toen de brandweer aankwam. Op basis van een klok die bleef stilstaan vermoeden we dat de brand al bezig was van voor 3 uur. We zijn echt enorm geschrokken en zelfs in shock. Wat een geluk dat onze dochter ons tijdig kwam wekken.” Het gezin raakte niet gewond en bleef ter plaatse tijdens de bluswerken. Toch moesten ze gisterenochtend voor een controle nog naar het ziekenhuis. “Daar hebben ze het CO-gehalte in ons bloed onderzocht. Na een uurtje aan de zuurstoffles mochten we weer naar huis”, aldus Claeys.

Rook- en roetschade

De schade in de pas vernieuwde keuken is aanzienlijk. Door de smeulende brand is er heel wat rook- en roetschade aan alle toestellen. Bovendien moeten alle producten, zoals die in de koelcellen, meteen de container in. De rest van het restaurant moest geventileerd worden door de rook die zich door het gebouw had verspreid. “Er is materiële schade, maar dat is het minste van mijn zorgen. Een firma is al volop bezig met de reiniging van alle ruimtes. Het restaurant kon uiteraard niet openen en dat zal ook vrijdag nog niet kunnen. We hopen evenwel vanaf het weekend weer klanten te mogen ontvangen”, blijft de tweesterrenchef optimistisch.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier