Rijverbod en voorwaardelijke celstraf voor Britse buschauffeur

Bijna een jaar na het dodelijke ongeval werd de Britse buschauffeur veroordeeld. "Onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef." © BELGA
Redactie KW

De Britse buschauffeur die in juni vorig jaar een dodelijk busongeval veroorzaakte op de E40 in Middelkerke is deze ochtend veroordeeld in de Brugse politierechtbank. Zelf had hij de vrijspraak gevraagd.

Op 28 juni 2015 eindigde een uitstap van een groep van 34 Britse kinderen naar Phantasialand in Duitsland tegen een brug langs de E40 in Middelkerke. Een van de chauffeurs kwam om, 18 gewonden moesten naar het ziekenhuis. Drie van hen hadden ernstige verwondingen, waaronder een jongen van 13 met een schedelbreuk.

De chauffeur moest zich voor het ongeval verantwoorden voor de rechtbank. “De dag voor het ongeval had de hij al last van medische problemen. Zijn beslissing om toch met de bus te rijden, getuigt van een lakse houding“, sprak de procureur. Volgens de advocaat van de chauffeur was het hartprobleem net voor de crash onmogelijk te voorzien en was er sprake van overmacht. Hij vroeg dan ook de vrijspraak voor zijn cliënt.

De politierechter oordeelde nu deze ochtend dat er van overmacht geen sprake kon zijn. “Uit zijn eigen verklaringen bleek dat de chauffeur de dag voordien al last had van pijn aan de borst. Toch raadpleegde de man geen dokter. Ook zijn werkgever lichtte hij niet in. Tijdens de busrit de dag van het ongeval verklaarde de man na de feiten dat hij opnieuw last kreeg van pijn aan de borst. Het begon met lichte pijn, maar deze werd naar eigen zeggen steeds heviger. Het werd zo erg, dat hij net voor de dodelijke crash enkel nog met zijn linkerhand aan het sturen was.”

Volgens de rechter overschatte de buschauffeur heeft zichzelf. “Indien hij voldoende verantwoordelijkheidsbesef had gehad, had hij het stuur doorgegeven of was hij gestopt. Het ongeval kon dus zeker vermeden worden”, sprak hij.

Hij verwierp de vraag tot de vrijspraak en veroordeelde de Britse chauffeur tot een rijverbod van 3 maanden, een geldboete van 1.200 euro en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier