Restaurant zal tijd gesloten blijven na zware brand door kortsluiting

Redactie KW

Een zware brand heeft zondagavond grote schade aangericht aan restaurant Mint langs de Gistelse Steenweg in Jabbeke.

Het vuur ontstond achteraan na een kortsluiting in een koelcel en vernielde een groot deel van de keuken. Het voorste gedeelte van de zaak bleef grotendeels gespaard. De zaak was op het moment van de brand geopend, maar niemand raakte gewond. Het restaurant blijft de komende dagen noodgedwongen gesloten.

De avondservice was volop bezig toen het restaurant even na 19 uur plots werd opgeschrikt door een zware, uitslaande brand. In een aanbouw van de keuken ontstond vermoedelijk een kortsluiting in een koelcel, waarna het vuur zich snel verspreidde. Aanvankelijk merkte niemand de brand op, omdat het in een aanbouw woekerde. “Het vuur is vervolgens overgeslagen op het vals plafond en vernielde zo ook de achterkeuken”, verduidelijkt brandweerluitenant Alain Van Loo. In het eethuis zaten op dat moment heel wat mensen te genieten van hun avondmaal. Zij verlieten tijdig de zaak en raakten niet gewond. Al snel bleek dat het vuur zware schade zou aanrichten. Door de ramen ontsnapte een grote rookpluim die van ver te zien was. De zaakvoerder van het restaurant zette alles op alles om de schade te beperken en ging samen met een buurtbewoner het vuur te lijf.

Onmogelijke opdracht

“Al snel bleek het verloren moeite om zelf het vuur te lijf te gaan“, getuigt buurman Werner Pijkels. Hij zag de rookpluim uit het gebouw opstijgen en ging samen met de zaakvoerder het brandende gebouw binnen. In afwachting van de komst van de brandweer probeerden ze het vuur onder controle te krijgen. “Maar het was echt een vlammenzee. Met onze kleine brandblusser was het een onmogelijke opdracht. We zijn dan wijselijk terug buiten gegaan om te wachten op de hulpdiensten.” De brandweer ging het vuur meteen te lijf en slaagde erin een deel van het restaurant te vrijwaren. “Het eetgedeelte heeft rookschade opgelopen, maar bleef grotendeels gespaard. Ook het woongedeelte boven het restaurant liep lichte schade op. Al bleef ook die schade redelijk beperkt. De grootste schade bevindt zich in de keuken en achterkeuken. Die zijn grotendeels vernield”, aldus luitenant Van Loo. De spuitgasten hadden de situatie redelijk snel onder controle en controleerden nadien de rest van het gebouw.

Tijdelijk sluiten

Restaurant Mint opende pas vorig jaar in mei de deuren. “We hebben onze naam ‘Mint’ niet toevallig gekozen. Mint is een hip woord voor alles wat tof en goed is. Engelsen gebruiken de term om iets als uitmuntend of fantastisch te omschrijven. Wij willen een leuk en gezellig eethuisje zijn, waar ook gezinnen met kinderen naartoe kunnen”, vertelden de zaakvoerders toen. Ze waren gisteren nog te aangeslagen om te reageren, maar stuurden toch al een korte boodschap naar hun klanten. “We hopen jullie snel meer nieuws te kunnen brengen over de brand. Iedereen is alvast ongedeerd”, klinkt het. Voorlopig is het nog onduidelijk hoelang de zaak gesloten zal blijven. Wel staat vast dat het de komende dagen zo goed als onmogelijk wordt om opnieuw klanten te verwelkomen.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier