Reder Flinterstar focust op olielek en berging

Er zit nog 270 ton olie in de tanker. © The Belgian Navy - Jorn Urbain
Redactie KW

De Nederlandse rederij Flinter, eigenaar van de Flinterstar die nog altijd op acht kilometer van Zeebrugge op een zandbank steekt, focust zich op het stoppen van het olielek en op het veilig bergen van het cargoschip. Dat meldt de rederij woensdagmiddag.

Dinsdag onderzocht een duikteam de schade en de stabiliteit van de gezonken Flinterstar. Het duikrapport moet helpen bij het opstellen van een bergingsplan door de rederij. Volgens de Belgische crisiscel is de zoektocht naar een berger volop aan de gang, maar er wordt vooral gekeken naar het financiële prijskaartje en vooral naar de snelheid waarmee het schip kan geborgen worden.

Nog 270 ton olie intact

Hoeveel tanks er precies beschadigd zijn, is nog niet geweten. “Volgens de laatste gegevens zou de hoeveelheid brandstof die in zee lekt aan het afnemen zijn op dit ogenblik”, weet Flinter. Er zou nog 270 ton zware olie intact zijn, in de buik van het schip.

Flinter deelt ook nog mee dat de volledige bemanning – dat zijn er elf – in goede gezondheid verkeert. “Volgens de standaardprocedure en in het kader van het verdere onderzoek werd de bemanning ondertussen door de autoriteiten ondervraagd. Flinter zal ook verder alle medewerking verlenen aan dit onderzoek”, meldt de Nederlandse reder.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier