Rechter oordeelt dat niemand schuldig is aan dood Amy Love uit Oudenburg

Redactie KW

Het dodelijk ongeval waarbij de 16-jarige Amy Love om het leven kwam, zal nooit op het bureau van een politierechter belanden. Het meisje stierf toen een dementerende vrouw een wagen per ongeluk vooruit deed ‘schieten’. Het parket seponeerde de zaak nu.

Het dossier van Amy Love Dewilde (16) gaat onvermijdelijk en zonder gevolgen de kast in. Het meisje kwam in april om het leven toen een geparkeerde wagen plots vooruit schoot op de Markt van het West-Vlaamse Gistel. Maar de enige persoon die in de wagen aanwezig was en de sleutel ook in het contact omdraaide, wordt niet vervolgd. De vrouw is niet toerekeningsvatbaar en dus oordeelde het parket dat ze niet wist wat ze deed en dus ook niet gestraft moet worden. Zaak geseponeerd. De nabestaanden van de overleden tiener reageren ontgoocheld. “Mijn meisje zat gewoon op een normale plaats een broodje te eten. Aan het napraten na twee weken vakantie. Is zij dan schuldig aan praten met haar vriendinnen?”, vraagt haar vader zich af.

De wet van Murphy, maar dan in zijn gruwelijkste vorm. Die bewuste middag in april ging Amy Love, een vrolijke tiener uit Oudenburg, tijdens de middagpauze samen met haar vriendinnen wat genieten van de lentezon. De meisjes aten hun broodje op het marktplein vlakbij hun school. Amy Love zat op de grond, vlak voor een ijzeren bank, toen een geparkeerde wagen plots vooruit schoot. Het tienermeisje raakte gekneld tussen de wagen en de bank. Ze schreeuwde het uit van de pijn, maar bleef bij bewustzijn. Uiteindelijk bezweek ze in het ziekenhuis aan haar interne verwondingen.

Verkeerde manipulatie

De oorzaak van het ongeval was op zich snel duidelijk. De wagen was door een verkeerde manipulatie vooruit geschoten met alle gevolgen van dien. Alleen, de vrouw die daarvoor verantwoordelijk is, kreeg acht jaar geleden een trombose en raakte daarbij half verlamd. Zij is daardoor niet meer bij haar volle verstand. “Sindsdien laat ik de sleutel altijd op het contact zitten als ik haar even alleen in de wagen laat. Want dan blijft de muziek spelen en daar houdt ze heel erg van”, zegt haar echtgenoot Gilbert Van Oost (82). “Nog nooit draaide ze aan die sleutel. Nog nooit was die wagen ook maar een centimeter verschoven. En die ene keer dat het wel gebeurt, zit dat meisje daar. Ik kan niet beschrijven hoe verschrikkelijk ik het vind.”

Strikt juridisch wordt de persoon die het ‘contact aanlegt’ wel als bestuurder gezien. Ook als die op de passagiersstoel zit. Maar omdat de vrouw niet wist of besefte wat ze deed toen ze de sleutel omdraaide, besliste het parket om de zaak te seponeren en haar dan ook niet te vervolgen voor het ongeval. Een beslissing waar de familie van Amy Love zelfs nog niet van op de hoogte gebracht werd. Zij reageerden dan ook eerder geschrokken toen ze het nieuws vernamen.

Ook Gilbert zelf vernam gisteren voor het eerst dat zowel hij als zijn vrouw niet voor een politierechter zullen moeten verschijnen. Hij reageerde sereen opgelucht. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind het nog altijd verschrikkelijk”, zegt hij. “En ik denk er nog enorm veel aan. Maar het was een onwaarschijnlijk spijtige samenloop van omstandigheden waar niemand iets aan kon doen. Mijn vrouw beseft zelfs nog altijd niet wat er gebeurd is. Ik kan er met haar simpelweg niet over spreken. Ik leef mee met de familie van dat meisje, maar ben wel opgelucht dat de zaak niet naar de rechtbank gaat.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier