Proces in beroep kettingbotsing : “Overleden slachtoffer zelf groot aandeel in ongeval”

© BELGA
Redactie KW

Voor de rechtbank van Ieper is woensdag het proces in beroep over de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke voortgezet.

Blok 4 van het ongeval was aan de beurt. In die reeks aanrijdingen viel een dode en er raakten 3 mensen zwaar- en 13 lichtgewond.

Het betreft de laatste reeks aanrijdingen, in de richting van Ieper. Er was een vijftal zware voertuigen betrokken, die volgens de tachograafschijf een snelheid van 84 tot 90 kilometer per uur reden toen ze de mistbank indoken.

In dit blok viel een dodelijk slachtoffer, de 83-jarige Georges Christiaens. “Christiaens heeft zelf een groot aandeel in het ongeval. Hij reed aan een snelheid van 120 kilometer per uur”, meende de openbare aanklager. “Maar drie andere bestuurders dragen ook een deel van de verantwoordelijkheid.”

Van die drie kreeg een vrachtwagenbestuurder de grootste schuld. In eerste aanleg sprak de politierechter tegen die man een straf uit van zes maanden met uitstel, een boete van 1.200 euro en een rijverbod van 3 maanden. Onterecht, zegt zijn raadsman Frederik Vanden Bogaerde. “Voor een veroordeling is er een oorzakelijk verband nodig tussen de aanrijding van mijn cliënt met het voertuig van het slachtoffer. En eerlijk gezegd: ik zie het niet“, zei hij.

In beide versies zie ik niet in hoe mijn cliënt verantwoordelijk kan gesteld worden

Er zijn verschillende versies van het ongeval, stelde Vanden Bogaerde. “Mijn cliënt stopt tijdig, vermijdt en aanrijding, maar wordt door achterliggers aangereden en vooruit geduwd. Dat is zijn verklaring. De deskundigen gaan ervan uit dat Christiaens ons achteraan aanreed, wat wellicht de dood niet veroorzaakt heeft. En daarna aan het tollen is gegaan. In beide versies zie ik niet in hoe mijn cliënt verantwoordelijk kan gesteld worden.”

Ook twee bestuurders van personenwagens gingen in beroep nadat ze mede verantwoordelijk werden gesteld voor de dood van de tachtiger. Zij kregen in eerste aanleg boetes van 150 en 300 euro. Ook hun advocaten trekken het direct verband tussen de aanrijdingen en het overlijden in twijfel. “Schade bewijst op zich nog geen fout. Er zijn subjectief beoordeelbare elementen in het spel. Mijn cliënt kan hoogstens een verkeersovertreding ten laste worden gelegd”, meende advocaat Christian Vandenbogaerde.

Het is te betreuren dat Christiaens nooit zelf over zijn snelheid heeft kunnen getuigen

Meester Alain Vanryckegem, die optreedt voor de nabestaanden van het slachtoffer, meent dat het causaal verband tussen de aanrijdingen door de drie beklaagden en het overlijden wel degelijk aangetoond is door de geneesheer. “Het is te betreuren dat Christiaens nooit zelf over zijn snelheid heeft kunnen getuigen. Maar zijn kinderen zijn formeel: ‘Papa was een zeer voorzichtige chauffeur, soms zelfs te voorzichtig’.”

Een nieuwe uitspraak over de verantwoordelijkheid voor het dodelijk slachtoffer valt op 25 november. Op 23 september worden nog vijftien processen in beroep voortgezet. Ook in die reeks ongevallen viel een dodelijk slachtoffer.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier