Pompen en toch verzuipen in Beerst: “Onze buurvrouw zag haar pantoffels door de living drijven”

Redactie KW

De plotse regenval van woensdagavond heeft voor heel wat ellende gezorgd in Beerst. In de Wijnendalestraat liep het wassende water enkele woning binnen. De bewoners stonden er reddeloos bij.

In amper vijf minuten veranderde het noodweer van woensdagavond de Wijnendalestraat in Beerst in een stromende rivier en stroomde al het overtollige water binnen in een paar lager gelegen huizen. Toen de brandweer arriveerde stond er al 20 centimeter water in de huizen.

“Een mens ziet zulke rampen dikwijls op televisie en dan denk je: ‘ocharme, die sukkelaars’. Maar nooit verwacht je dat je er ooit zelf mee geconfronteerd wordt,” zucht Bart Verhaeven, één van de slachtoffers. Hij kan er nog altijd niet bij, hoe dat allemaal zo snel kon gebeuren. “Ik woon hier nu al dertig jaar, en dat hebben we nog nooit meegemaakt! Gisteravond regende het wel keihard, maar dan nog hadden we nooit gedacht dat het zo snel zou gaan.”

“De brandweer was snel ter plaatse, maar had geen zandzakjes mee”

“We zagen dat de rijweg voor ons huis in een mum van tijd blank stond en dat het water zich een weg zocht”, reconstrueert hij de rampzalige minuten. “Toen we ons realiseerden dat het water van de hoger gelegen rijweg alleen maar kon afvloeien naar de lager gelegen huizen aan de onpare kant van de straat, was het al te laat. Er viel niks tegen te beginnen, want in amper vijf minuten stonden onze gang, onze living en onze keuken onder water.”

Pompen en toch verzuipen in Beerst:

De brandweer was wel snel ter plaatse, maar bleek geen zandzakjes bij te hebben. “Toen ze terugkwamen mét de zandzakjes was het natuurlijk al lang te laat”, zegt Bart. “En nu begint alle miserie pas: de boel schoonmaken, hopen dat er snel een fatsoenlijke regeling komt met de verzekering… Ik heb medelijden met onze buurvrouw van 76 jaar, het mensje is compleet ontredderd. Ze ziet nog altijd voor zich hoe haar pantoffels en schoenen gewoon ronddreven in de woonkamer…”

Bart toont hoe pas verderop op de rijbaan er wel riolering aanwezig is, maar niet op het stuk waar een aantal huizen is ondergelopen. “Het is duidelijk dat deze ramp eigenlijk vroeg of laat wel moest gebeuren. Hopelijk wordt er nu snel werk gemaakt van een degelijk rioleringssysteem“, richt hij zich tot de gemeentelijke overheid.

(MVP – Foto MVP/GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier