Politieagent ontkent dat hij leerling tijdens oefening aftroefde met matrak

Redactie KW

Een agent van de politiezone Arro Ieper staat in de Brugse rechtbank terecht omdat hij een student Maatschappelijke Veiligheid tijdens een oefening een open hoofdwonde zou geslagen hebben met zijn matrak. Zelf ontkent hij die aantijging met klem en vraagt hij de vrijspraak.

Op 2 mei vorig jaar namen de leerlingen Maatschappelijke Veiligheid aan het MSKA Roeselare deel aan een grootscheepse oefening op een ferry in Zeebrugge. De opleiding Maatschappelijke Veiligheid bereidt de leerlingen voor op uniformberoepen, zoals brandweerman of politieagent.

Gapende hoofdwonde

Een tachtigtal politieagenten nam deel aan de oefening, waarbij de leerlingen in de huid kropen van vluchtelingen en uit het ruim van het schip moesten proberen te ontsnappen. Toen een vijftal leerlingen op een bepaald moment in het nauw werden gedreven door de politie liep het mis. De jongelui beslisten om zo snel mogelijk op de agenten af te stormen en tussen hen door te glippen. Een 19-jarige student uit Menen liep bij dit manoeuvre een gapende hoofdwonde op, die in het ziekenhuis genaaid moest worden.

“Hij liep gewoon tegen zijn wapenschild”

Volgens de jongen werd hij tot twee keer toe met een matrak op het hoofd geslagen door een politieagent van de zone Arro Ieper. Maar volgens de agent liep de jongeman zich te pletter op zijn politieschild en kwam hij daarbij ten val. De leerling diende een klacht in en het Brugse gerecht achtte de feiten ernstig genoeg om de agent te vervolgen voor opzettelijke slagen en verwondingen. Dit tot grote ergernis van Thomas Vandemeulebroucke, de advocaat van de agent. Vandemeulebroucke vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt. “Het is onbegrijpelijk dat mijn cliënt zich voor de rechtbank moet verantwoorden,” zegt hij. “Dat hij moedwillig en tot twee keer toe geslagen zou hebben met zijn matrak is klinkklare onzin. Die jongen is simpelweg tegen zijn politieschild aangelopen en heeft zich daarbij flink bezeerd.”

Het openbaar ministerie dringt aan op een principiële bestraffing. Het slachtoffer eist 2.000 euro schadevergoeding voor het litteken dat hij opliep. De rechter doet uitspraak op 20 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier