Pittemse die Pool doodreed en vluchtmisdrijf pleegde riskeert zwaardere straf in beroep

Redactie KW

Een 25-jarige vrouw uit Pittem die in 2015 een Poolse man doodreed en vluchtmisdrijf pleegde riskeert in beroep een strengere straf. “De beklaagde wachtte zeven uur om de politie te bellen. Een effectieve celstraf is niet nodig, wel een duidelijk signaal.”

In de nacht van 29 op 30 augustus 2015 keerde de 25-jarige Lore N. uit Pittem rond 4 uur terug van haar werk in een feestzaal. Kennissen van haar hadden er hun huwelijk gevierd waardoor ze na haar shift nog even was blijven plakken. Op het kruispunt van de Egemsesteenweg en de Ringlaan in Tielt reed de jonge vrouw een 26-jarige Pool aan die het rode licht had genegeerd en naast het zebrapad de weg overstak. De man werd 43 meter ver weggeslingerd en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. In plaats te stoppen en zich over het slachtoffer te ontfermen reed Lore N. recht naar een bevriende garagist. Daar werden niet enkel haar man en ouders, maar ook een advocaat en zelfs de burgemeester opgetrommeld. Pas zeven uur later werd de politie verwittigd.

Rijverbod

Lore N. werd in de boeien geslagen en verbleef zes dagen in voorhechtenis. De raadkamer verleende haar de gunst van de opschorting, maar het parket ging daartegen in beroep waarna ze alsnog voor de politierechtbank moest verschijnen. Omdat het onderzoek had uitgewezen dat ze volledig in haar recht was wat de aanrijding betrof, moest ze zich enkel verantwoorden voor het vluchtmisdrijf. Naar eigen zeggen handelde ze in een paniekreactie, maar de politierechter dacht daar duidelijk anders over en veroordeelde haar tot een voorwaardelijke celstraf van zeven maanden en vier maanden rijverbod. De vrouw moest ook een geldboete van 2.400 euro betalen – waarvan 600 effectief – en meer dan 6.000 euro kosten. Haar theoretisch en praktisch rijexamen moest ze opnieuw afleggen.

Het openbaar ministerie vond die straf echter te licht en tekende beroep aan. “De handelswijze van de beklaagde na het ongeval is totaal onaanvaardbaar”, stelde de procureur gisteren tijdens de behandeling in beroep. “Een effectieve celstraf is niet nodig, maar wel een strenge straf als signaal dat haar gedrag totaal niet door de beugel kan.” Volgens N. handelde ze in een paniekreactie maar daar was de procureur niet van overtuigd. “Niets wijst erop dat ze handelde als gevolg van paniek of shock. Ze heeft het nummer van de garagist zelfs nog snel opgezocht op haar smartphone. Ze wist perfect wat ze deed. Door pas uren later de politie te bellen kon trouwens niet meer nagegaan worden of ze te veel gedronken had.”

Paniek

De verdediging herhaalde dat N. in paniek reageerde. “De vrouw van die garagist is haar nicht en ze had haar nummer. Toch zocht ze het nummer van de garage op via internet. Dat wijst toch duidelijk op paniek. Uit niets blijkt trouwens dat ze te veel gedronken had of van plan was om haar wagen weg te maken. Zij is geen leugenachtig persoon.”

De advocaat wees erop dat Lore N. al heel zwaar gestraft is. “Ze zat in de cel en werd afgemaakt in de pers“, stelde haar advocaat. “Ze was na het ongeval 3,5 maanden haar rijbewijs kwijt en ze heeft ander werk moeten zoeken. Bovendien heeft ze een nieuwe auto moeten kopen. Omdat ze sinds het ongeval schrik heeft om te rijden is haar nieuwe wagen voorzien van een dashcam en voetgangersdetectie. Ze volgde ook een cursus reanimatie. Zij verdient een passende straf, maar zeker geen zwaardere als degene die haar door de politierechter werd opgelegd.” De uitspraak volgt op 22 december. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier