Busramp eist zware balans: 1 dode, 3 zwaargewonden en 15 lichtgewonden

© Foto TVDAB
Tom Vandenabeele

Eén dode, 3 zwaargewonden en 15 lichtgewonden. Dat was de balans van het busongeval met Britse kinderen zondagmorgen iets voor tien uur in Middelkerke. Intussen zijn alle betrokkenen, op twee kinderen in het ziekenhuis na, terug naar huis overgebracht.

Het was burgemeester Janna Rommel-Opstaele die op een persconferentie zondagmiddag uitleg gaf over het ongeval. Zij werd bijgestaan door de brandweercommandant en door staatssecretaris Bart Tommelein, namens de federale regering. Die beloofde alle mogelijke steun voor de crisisopvang.

Phantasialand

Het ongeval op de E40 ter hoogte van Slijpe gebeurde in de richting van Brussel. Een bus met schoolkinderen uit Brentwood (Essex), een stadje ten noorden van Londen was op weg naar Phantasialand in Keulen. ‘s Nachts zouden de kinderen een tussenstop maken in Luik om er te overnachten.

Eén dode

Maar de bus raakte in Middelkerke van de weg en kantelde. Een volwassene, een begeleider van de busmaatschappij, overleefde de klap niet. Met de 34 kinderen reisden ook 8 begeleiders mee. Eén van die begeleiders raakte zwaargewond, net als twee van de kinderen.

Busramp eist zware balans: 1 dode, 3 zwaargewonden en 15 lichtgewonden
© Foto PSD

Er werd een noodnummer ter beschikking gesteld van de ouders van de kinderen. Enkele kinderen hadden toen al hun ouders via gsm verwittigd. De kinderen, die ongedeerd waren gebleven, werden opgevangen in een zaal van het gemeentelijk zwembad. Ze werden afgeschermd van pers en nieuwsgierigen.

Medisch rampenplan

Over de omstandigheden van het ongeval is er nog altijd geen echte duidelijkheid. Het onderzoek loopt, er kwam een verkeerskundige ter plaatse.

Busramp eist zware balans: 1 dode, 3 zwaargewonden en 15 lichtgewonden
© Foto Belga

Bij de hulpverlening na dit ongeval zette de lokale brandweer van Middelkerke 25 mensen in. De collega’s van Nieuwpoort waren met 10. Daarnaast werd een tiental politiemensen van Middelkerke ingezet, samen met een tiental mensen van de civiele bescherming.

De bus moest getakeld worden, waardoor het tot zondagavond laat duurde voor de snelweg weer open ging.

(TVDA/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier