Parket heropent onderzoek naar eerder incident met torenkraan in Nieuwpoort

Redactie KW

Het parket van Veurne zal het onderzoek naar het eerste incident met de torenkraan op 12 november heropenen. “We bekijken of er een rechtstreeks verband is tussen de twee incidenten”, zegt procureur Filip Jodts.

Het dossier was eerder al afgesloten nadat de aannemer de nodige veiligheidsattesten kon voorleggen. “Het was toen geen strafdossier. We zullen nu alle beschikbare info van toen opvragen en samenvoegen met het huidige dossier”, zegt procureur Jodts. “Het is belangrijk om na te gaan of er een rechtstreeks verband is tussen beide incidenten.”

Ondertussen raken steeds meer details bekend over de manier waarop het 75-jarige dodelijk slachtoffer stierf. Ze zat samen met haar echtgenoot televisie te kijken, toen ze door de klap de gewelven op zich kreeg. Ze stierf ter plaatse. Om veiligheidsreden duurde het geruime tijd om het stoffelijk overschot van het slachtoffer te kunnen bergen. Dit is ondertussen wel al gebeurd. Haar man zat vlakbij en was bedolven onder het puin. De brandweer moest hem met de blote hand uitgraven. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het levensgevaar is wel geweken.

Bij het ongeluk raakten nog drie andere mensen gewond, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Het dakappartement van het gebouw tegenover residentie Mosselbank werd eveneens geraakt door de omvallende kraan, en ook enkele wagens liepen ernstige schade op.

Een maand geleden waren ook al problemen, maar het stadsbestuur verkreeg na crisisoverleg de nodige keuringsattesten

Donderdagochtend werd er een infosessie georganiseerd in Centrum Ysara voor de bewoners de getroffen residenties Mosselbank, Meeuwenbank en Morgenzon. Er werd gestart met een minuut stilte uit respect voor het te betreuren overleden slachtoffer.

Woensdagavond werd Residentie Meeuwenbank 1 en 2 om veiligheidsredenen eveneens geëvacueerd. Alle bewoners werden opgevangen in verschillende hotels in Nieuwpoort. Momenteel kunnen deze personen nog steeds gebruik maken van deze accommodaties. Daarnaast kunnen de mensen ook de hele dag terecht in Centrum Ysara, waar een koffie en koffiekoeken worden aangeboden. Andere buurtbewoners kunnen nog steeds terecht bij het noodnummer van de stad Nieuwpoort (058/22 44 21), waar eveneens een team van de psychosociale bijstand de telefoons bemannen. Wanneer verdere bijstand zou nodig zijn, kan contact opgenomen worden met de Politiezone Westkust, dienst Slachtofferhulp, voor psychosociale problemen via T 058 53 30 00.

Parket heropent onderzoek naar eerder incident met torenkraan in Nieuwpoort

Procureur Jodts stelde ondertussen een deskundige aan om de oorzaak van het ongeval te achterhalen. Een maand geleden waren ook al problemen met de instabiliteit van deze kraan, maar het stadsbestuur verkreeg na crisisoverleg de nodige keuringsattesten en de kraan werd veilig verklaard.

Donderdagmiddag werd Residentie Meeuwenbank 1 en 2 vrijgegeven en veilig verklaard. Daarnaast werd de ondergrondse parkings van deze residentie en de parking onder de Franslaan opnieuw opengesteld. Bewoners en parkinggebruikers kunnen bijgevolg hun auto komen ophalen.

De aangestelde firma en de brandweer zijn het getroffen gebouw aan het stutten en zullen zo veel mogelijk alles afdekken om waterinsijpeling en verdere schade te vermijden. Het dakterras van Residentie Morgenzon zal eveneens gestut worden.

(MM/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier