Overspanning doet elektrische toestellen van 40 woningen in Ieper sneuvelen

Eandis kwam vrijdag meteen met veel volk ter plaatse. © Repro JL
Jeroen Laseure

Vorige week vrijdagmiddag voerde netbeheerder Eandis werken uit aan een elektriciteitskast in de Oude Kortrijkstraat in Ieper. Bij het opnieuw inschakelen van de elektriciteit liep het mis.

Heel even stroomde er 400 in plaats van de gebruikelijke 230 volt door het net. Veertig huizen in de Oude Kortrijkstraat en de aanpalende Nonnenbossenstraat liepen daarbij schade op. Heel wat elektrische apparaten zijn stuk. “Van onze elektrische poort tot onze computer, we moeten alles nieuw kopen”, vertellen de bewoners.

“Het is allemaal kapot”

Henriette Opsomer uit de Nonnenbossenstraat vertelt de bizarre ervaring. “Omdat we geen elektriciteit hadden, was ik aan het koken op een vuurtje”, legt ze uit. “Plots ging het licht opnieuw aan en begon alles te daveren en te trillen. Dat duurde maar even en toen vloog de elektriciteit opnieuw uit. Ik ben dan gaan kijken naar de zekeringkast en zag dat de hoofdzekering uitgeschakeld was. Toen ik die opnieuw omhoog deed, sprong die meteen weer naar beneden. Een tijd later ging ik terug en toen slaagde ik er wel in om het huis opnieuw van stroom te voorzien. Ik keerde terug naar de keuken en zag dat er twee lampen niet meer werkten. Vreemd, dacht ik en vanuit de keuken hoorde ik een vreemd geruis komen uit de televisie. Toen ik de tv wilde opzetten, gaf die geen kik. Iets later begon het af te koelen in huis en bleek ook de verwarming stuk te zijn. William en ik hebben dan de volledige toer van het huis gedaan. Ook de printer, wasmachine…: allemaal kapot.”

Bij Eandis geven ze de problemen meteen toe. Woordvoerder Simon Van Wijmeersch: “Rond de middag is er sprake geweest van een overspanning die één minuut geduurd heeft. Wie schade heeft geleden, moet die aangeven aan de brandverzekering. Elk dossier wordt apart bekeken en dan kan een schadeloosstelling volgen. We hopen alles op een zo kort mogelijke tijdspanne te regelen, want dit is vervelend voor iedereen, in de eerste plaats voor de bewoners zelf.”

De werken in de Oude Kortrijkstraat zijn intussen afgerond.

(JL)

De volledige reportage, met ook nog het relaas van andere gedupeerden, lees je vandaag vrijdag 4 december in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier