Ouders Amy-Love dagvaarden nu toch demente vrouw voor dodelijk ongeval

Redactie KW

Het parket wilde de zaak klasseren, maar de ouders van de overleden tiener lieten het daar niet bij.

De demente vrouw zal zich dinsdagmorgen in de politierechtbank moeten verantwoorden. Ze draaide als passagier de sleutels van een geparkeerde wagen in het contact. De wagen schoot naar voor en plette een 16-jarige scholier tegen een ijzeren bankje. Het meisje overleed aan haar verwondingen. Maar de demente vrouw die het ongeval veroorzaakte, beseft nog steeds niet wat er gebeurd is. Het parket wilde haar dan ook niet vervolgen, net omdat ze ontoerekeningsvatbaar is. En toch zal ze morgen voor de politierechter staan. Samen met haar man.

Iets meer dan een jaar geleden sloeg het noodlot toe op de Markt van Gistel. Amy Love Dewilde (16) had middagpauze en zat er samen met haar vriendinnen iets te eten. Ze zat op de grond voor een ijzeren bankje. Plots schoot een geparkeerde wagen vooruit en raakte het meisje gekneld tussen de wagen en het bankje. In het ziekenhuis overleed ze uiteindelijk aan haar verwondingen.

In de wagen die vooruit schoot zat A., een dementerende vrouw van meer dan 80 jaar uit Middelkerke. Haar man G.V. (82) was op dat moment broodjes gaan halen in een zaak op de markt. Daarbij liet hij de sleutels op het contact zitten. Dat deed hij altijd sinds zijn vrouw negen jaar geleden een trombose kreeg. Op die manier kon ze nog wat naar de radio luisteren. Muziek was namelijk belangrijk voor de dementerende vrouw. Maar terwijl ze zat te wachten moet ze aan de sleutel gedraaid hebben waardoor de wagen vooruit schoot.

Vast staat wel dat de discussie vooral zal gaan over het feit of de vrouw wel degelijk dement is

Omdat A. niet toerekeningsvatbaar is, besloot het parket om de zaak te seponeren. Strikt juridisch gezien was zij nochtans wel de bestuurder. Zij draaide namelijk de sleutel in het contact. Maar omdat ze volgens het parket niet wist wat ze deed, besloten ze daar om de zaak niet naar de rechtbank te verwijzen. En ook haar man G.V. werd niet vervolgd. Een hele opluchting voor de man van A. Hij noemde het ongeval eerder in onze krant een ‘onwaarschijnlijk spijtige samenloop van omstandigheden waar niemand iets aan kon doen’.

Maar de ouders van slachtoffer Amy Love kunnen daar niet mee leven. Zij willen dan ook dat de zaak in de rechtbank beslecht wordt. Daarom stuurden zij een rechtstreekse dagvaarding uit waarbij ze zowel G.V. als zijn demente vrouw voor de politierechter dagen. Ze namen advocaat Johan Platteau onder de arm. Die wenste nog niet te reageren. “Dat houd ik voor de rechtbank”, klinkt het. Of de zaak dinsdag ook inhoudelijk behandeld zal worden is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat de discussie vooral zal gaan over het feit of A. wel degelijk dement is. En of haar man de sleutels dan wel op het contact had mogen laten zitten.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier