Opnieuw treinverkeer tussen Diksmuide en De Panne na aanrijding met vrachtwagen

Op de trein zaten ongeveer dertig reizigers. © JTV
Redactie KW

Vrijdagmorgen is een trein die van De Panne naar Schaarbeek reed in aanrijding gekomen met een vrachtwagen ter hoogte van Avekapelle.

Vrijdag omstreeks 6.40 uur is een trein die van De Panne naar Schaarbeek reed in aanrijding gekomen met een vrachtwagen ter hoogte van Avekapelle bij Veurne. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk tussen De Panne en Diksmuide. De hinder zal mogelijk nog een hele voormiddag aanslepen, maakt infrastructuurbeheerder Infrabel bekend.

Op de trein zaten ongeveer dertig reizigers. Zij werden per bus geëvacueerd. Bij het ongeval is er redelijk wat schade aangericht, bevestigt Infrabel. De vrachtwagen is gekanteld en moet gesleept worden. Daarnaast zou er ook schade zijn aan de overweg en aan de sporen. “Onze ploegen zijn ter plaatse en voeren herstellingswerken uit”, aldus woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel.

Chauffeur springt uit cabine

De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht. De bestuurder van de vrachtwagen verklaarde dat hij zijn voertuig niet meer in beweging kreeg toen hij problemen kreeg met de koppeling van de vrachtwagen. Hij kon enkel nog uit zijn cabine springen toen hij de trein, die uit het station van Veurne was vertrokken, in de verte zag aankomen.

In Avekapelle had de trein al een behoorlijke snelheid. Ruim 200 meter over de overweg kon de bestuurder via een noodstop de trein doen stoppen. De trein is vooraan slechts licht beschadigd en kan waarschijnlijk met een nieuwe bestuurder verderrijden.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. De mugdienst van het ziekenhuis van Veurne, de brandweer en een ziekenwagen werden ter plaatse gestuurd. Door het ongeval wordt de Reygaerdijkstraat afgesloten tot de takeling en de herstellingen aan de infrastructuur zijn hersteld. Er werden vervangbussen ingelegd tussen De Panne en Lichtervelde.

Na de middag opnieuw treinverkeer

Rond de middag waren de nodige herstellingswerken ondertussen uitgevoerd, waardoor het treinverkeer kon hernemen. Tijdens het takelen van de vrachtwagen en de herstellingswerken werden vervangbussen ingelegd tussen de stations van De Panne en Lichtervelde. Rond 12.30 uur kon het treinverkeer terug op gang komen. De bewuste overweg blijft momenteel wel nog gesloten, maar zou in de loop van de namiddag ook terug vrijgegeven worden.

(JTV/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier