Oostkampse suikerfabriek riskeert zware boete nadat arbeider vingers rechterhand verloor

Redactie KW

De Tiense Suikerraffinaderij staat in de Brugse rechtbank terecht voor een arbeidsongeval waarbij een werknemer alle vingers van zijn rechterhand verloor. De arbeidsauditeur vroeg woensdag een geldboete van 18.000 euro.

Op 22 januari 2016 sloeg het noodlot toe voor een 20-jarige werknemer van het Oostkampse suikerfabriek Lebbe. De Oostkampenaar was aan een machine zakken met gezeefde suiker aan het vullen toen er een plots een schroef blokkeerde. Hij drukte de noodstop in en probeerde met zijn handen de suikerbrij van de schroef te verwijderen. Maar de schroef trad onverwachts weer in werking en de jongeman verloor hierdoor alle vingers van zijn rechterhand. Een inspectie wees uit dat de bewuste machine niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften waarna de Tiense Suikerraffinaderij, waartoe Lebbe behoort, voor de rechter werd gedaagd wegens onvrijwillige slagen en verwondingen en inbreuken op de welzijnswetgeving.

“De schroef was onvoldoende afgeschermd waardoor ze bereikbaar was met de handen”, stelde arbeidsauditeur gisteren in de Brugse rechtbank. “Het slachtoffer was er zich bovendien niet van bewust dat hij die schroef niet manueel mocht reinigen. Er waren op dat vlak geen schriftelijke instructies voor handen. En dat terwijl er in 2011 al een gelijkaardig ongeval gebeurd was.” De arbeidsauditeur eiste een geldboete van 18.000 euro voor de Tiense Suikerraffinaderij.

Verdediging gaat voor vrijspraak

Volgens de verdediging schortte er niets aan de veiligheid en ging het slachtoffer onverantwoord te werk. “Zo’n schroef wordt altijd met water gereinigd en er bestaat geen enkele situatie waarbij je met je handen die schroef moet aanraken. Mocht die schroef een gevaar vormen zou dat toch gebleken zijn uit de risicoanalyse die enkele maanden voor het ongeval werd uitgevoerd. Dat de noodstop werd ingedrukt lijkt ons trouwens zeer ongeloofwaardig. Mocht die daadwerkelijk zijn ingedrukt zou die schroef onmogelijk weer beginnen draaien zijn. Er schort van alles met de verklaringen van het slachtoffer. Wij vragen dan ook de vrijspraak.”

Het slachtoffer vroeg een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro en de aanstelling van een deskundige om de totale schade te begroten. De uitspraak volgt op 10 mei.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier