Live Ook inwoners van Zevekote mogen (eindelijk) naar huis na gaslek vrijdagavond

31/03/17 om 20:49 - Bijgewerkt op 01/04/17 om 14:55

In Zevekote bij Gistel is vrijdag in de vooravond een zwaar salpeterzuurlek ontstaan. Alle inwoners werden geëvacueerd. Ook in het nabijgelegen Sint-Pieters-Kapelle moesten heel wat mensen hun woning verlaten. Het ergste is intussen achter de rug. De brandweer begeleidt de getroffen mensen terug naar hun woning.

Ook inwoners van Zevekote mogen (eindelijk) naar huis na gaslek vrijdagavond

© VTM

 • Arjan Desante

  Terug naar huis in verschillende fases

  De organisatie van de begeleide terugkeer voor de bewoners van Zevekote wordt als volgt gefaseerd. Momenteel zijn fases zeven en acht aan de beurt.

  Fase 1: Hoek Sperestraat vanaf rijvaart

  Fase 2: Sperestraat

  Fase 3: Hoek Sperestraat tot OC Zevekote

  Fase 4: Schoolstraat tot Pastoriestraat

  Fase 5: Pastoriestraat

  Fase 6: OC Zevekote tot Kerk

  Fase 7: Leffingestraat en Steenstraat

  Fase 8: Zevekote Kerk tot klooster (pompje)

  Fase 9: Schoolstraat vanaf Pastoriestraat tot klooster (pompje)

  Fase 10: Zevekotestraat tot wandelpad

  Fase 11: Leegstraat tot aan Veenstraat

  Fase 12: Veenstraat

  Fase 13: Hoek Zevekotestraat wandelpad woonwijk tot Leegstraat

  Fase 14: Rest Leegstraat

 • Arjan Desante

  Ook inwoners Zevekote mogen naar huis

  De gouverneur besliste het provinciaal algemeen nood- en interventieplan op te heffen. Enkel de gemeente Gistel schakelt terug over naar de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan. Dat betekent dat de gemeente de coördinatie opnieuw overneemt.

  De situatie is onder controle, enkel op de site met de tank werden nog sporen van salpeterzuur gemeten; 0,6 parts per million (ppm). De waarden in de omliggende zones waren volledig negatief. Er is nog een beperkte perimeter van 300 meter rond de tank ingesteld.

  Momenteel is de tank met de scheur die zorgde voor het lek, volledig leeggepompt en wordt hij gespoeld met water. Dat residu wordt met de hulp van chemiebedrijf BASF verwijderd. Nadat de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle naar huis mochten, onder begeleiding van de brandweer, mogen nu ook de bewoners van Zevekote (Gistel) naar hun woning terugkeren.

  De coördinatie van het vrijgeven van de woningen gebeurt aan het ontmoetingscentrum Zomerloos in Gistel, inwoners kunnen zich daar aanmelden. De brandweer staat klaar om de getroffen bewoners naar huis te begeleiden. Na de vrijgave van een woning wordt gevraagd om die voldoende te ventileren.

 • Arjan Desante

  Skireis in het water gevallen

  Steve Desmadryl en Kimberly Devriendt zouden vorige nacht om 4 uur op skireis vertrekken naar Oostenrijk. Hun plannen vielen in het water door het salpeterzuurlek.

  "Onze vrienden zitten inmiddels in Oostenrijk en wij zitten nog hier. Ons materiaal ligt allemaal in huis op 100 meter van de kerk van Sint-Pieters-Kapelle. We hebben de nacht gelukkig kunnen doorbrengen bij mijn ouders", zegt Kimberly.

  (JRO)

  Kimberly Devriendt en Steve Desmadryl.

  Kimberly Devriendt en Steve Desmadryl. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  Huis per huis meten

  In Sint-Pieters-Kapelle wordt momenteel huis per huis gemeten. Na vrijgave mogen de bewoners hun huis betreden.

  (JRO)

  De brandweer voert bij elk huis metingen uit.

  De brandweer voert bij elk huis metingen uit. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  Brandweer geeft uitleg in Sint-Pieters-Kapelle

  Brandweer.

  Brandweer. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  Burgemeester wacht bij de inwoners

  De burgemeester van Middelkerke wacht samen met de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle tot ze terug naar huis mogen.

  "We wachten voorlopig op de brandweer om de mensen naar hun huis te begeleiden", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele. "De mensen van de brandweer van Middelkerke volgen momenteel een korte opleiding hoe ze de meetinstrumenten moeten gebruiken. Daarna worden de bewoners gezin per gezin begeleid naar hun woning."

  (JRO)

  Janna Rommel-Opstaele.

  Janna Rommel-Opstaele. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  Tips voor huisdieren

 • Arjan Desante

  Schadeclaims kunnen vanaf maandag

 • Arjan Desante

  Kleinbazelaarsgeleedbeek afgesloten

  Enkel op de hoeve waar zich het incident voordeed is er vloeibaar salpeterzuur neergeslagen en dienen er extra maatregelen genomen te worden. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) dient daar stalen te nemen alvorens er verdere beslissingen genomen kunnen worden.

  Alle andere zones werden door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) 'voedselveilig' verklaard. Er wordt wel aangeraden om gewassen uit de tuin grondig te spoelen voor verbruik.

  De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de Kleinbazelaargeleedbeek laten afsluiten. Bovendien mag dit water niet gebruikt worden.

 • Arjan Desante

  Persconferentie: nog 13.000 liter in de tank

  Gouverneur Carl Decaluwe bevestigt op de persconferentie dat er nog steeds 13.000 liter in de tank zit. Het leegpompen is niet evident. Ondertussen zijn er al drie pompen gesneuveld door het salpeterzuur. De brandweer legt een waterscherm aan, mocht er toch nog een uitstoot zijn.

  "Er is geen enkel gevaar voor dier en mens geweest, met metingen van 0,6 ppm. Dat is niet dramatisch. Zolang de tank niet leeg is, kunnen de bewoners niet naar huis. We willen geen risico's nemen. We hebben beslist dat de mensen van Sint-Pieters-Kapelle naar huis mogen. Onder begeleiding van de brandweer mogen de mensen na de meting terug hun huis in. De mensen van Zevekote mogen nog niet naar huis. Wanneer dat zal zijn, daar kunnen we momenteel geen antwoord op geven. We dachten dat het vannacht zou geklaard zijn, maar dat was niet het geval. Dan dachten we dat de klus deze morgen zou geklaard zijn, ook dat was niet het geval. We hebben een huisarts die eventueel de mensen kan voorzien van medicijnen. Buiten de risicozone is alles vrijgegeven."

  "De groenten uit eigen kweek mogen gebruikt worden, al wordt er aangeraden ze eerst nog te wassen", ging de gouverneur verder. "Ik wil nog eens uitdrukkelijk mijn apreciatie uitdrukken voor de hulpdiensten. Velen hebben de hele nacht doorgewerkt. Voorlopig is de situatie onder controle. We geven echter pas alles vrij als we 100 procent zeker zijn dat hetveilig is."

  "De burgers zijn zich aan het verzamelen aan het kerkplein om uiteindelijk naar hun woning terug te keren onder begeleiding van de brandweer", zegt de burgemeester van Middelkerke, Janna Rommel-Opstaele

  "Voor ons is het verhaal iets complexer. We gaan na het leegmaken van de tank de huizen meten per blok", zegt burgemeester Bart Halewyck van Gistel. "We gaan dus Zevekote per blok 'herroveren' van de gifgaswolk. We geven via onze website en in het cultuurcentrum Zomerloos telkens de stand van zaken door aan de inwoners. We gaan de website ook projecteren op een groot scherm in het centrum. De inwoners worden tot hun terugkeer hier opgevangen."

  (JRO)

  Persconferentie.

  Persconferentie. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  "Pas acht dagen geleden gekeurd, onmogelijk toch?"

  "Ik heb mijn hele leven lang geboerd. Ik snap niet hoe zoiets kon gebeuren", zegt Gentil Van Hee. "De tank zou acht dagen geleden gekeurd zijn door specialisten. Amper acht dagen later is er een lek, onmogelijk toch? Volgens mij is er meer aan de hand. Het is zelfs een wonder dat een tank met een gevaarlijke materie als deze werd goedgekeurd waar 1.000 levende wezens zitten."

  (JRO)

  Gentil Van Hee.

  Gentil Van Hee. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  Sint-Pieters-Kapelle wordt vrijgegeven

  De bewonersvergadering is net afgelopen. Sint-Pieters-Kapelle wordt vrijgegeven. De inwoners van Zevekote mogen hun woning voorlopig nog niet in. Er zit nog 13.000 liter in de tank. Specialisten zoeken naar een manier om de tank sneller leeg te pompen. Eens de tank leeg is, worden opnieuw metingen gedaan. Buiten de ingestelde perimeter is er geen gevaar. Voor de dieren binnen de perimeter zou er ook geen gevaar zijn.

  (JRO)

 • Arjan Desante

  Vandaag naar huis? Nog niet zeker

  Voor de inwoners van Zevekote is het nog niet zeker dat ze vandaag naar huis kunnen. De mensen worden op de hoogte gebracht via de site van de stad Gistel en zullen gefaseerd terug keren naar hun woning.

  (JRO)

 • Arjan Desante

  "Hopelijk is ons katje in orde"

  "We komen net van de bewonersvergadering. Wij wonen in Zevekote, tot nader order mogen we nog steeds niet naar huis. Dan maken we er maar een daguitstap van", bekijken Marleen Verbeke en Johan Derycker het positief.

  "Jammer genoeg is ons katje thuis achter gebleven. We hopen dat alles in orde is, maar het blijft toch bang afwachten."

  (JRO)

  Marleen Verbeke en Johan Derycker.

  Marleen Verbeke en Johan Derycker. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  "Niet te spreken over de communicatie"

  "Mijn vrouw en ik waren op het moment dat het lek ontstond niet thuis", zegt Noel Denduyver. "Toen we huiswaarts reden, mochten we niet door naar Zevekote. Er werd ons zelfs niet gezegd waarom. Het enige wat ons werd verteld, is dat we ons naar cultuurcentrum Zomerloos moesten begeven."

  "Toen we hier aankwamen, was het centrum dicht. Daarom gingen we langs bij de brandweer, ook zij stuurden ons door. We hebben gelukkig de nacht kunnen doorbrengen bij mijn broer. Ik ben niet te spreken over de communicatie. We weten nog steeds niet wanneer we naar huis kunnen."

  (JRO)

  Noel Denduyver.

  Noel Denduyver. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  Ongeveer 250 inwoners op infomoment

  Om 10 uur is de bewonersvergadering gestart in sport- en cultuurcentrum Zomerloos. Daar worden de bewoners op de hoogte gebracht over de stand van zaken. De pers wordt echter niet toegelaten. Ongeveer 250 bewoners wonen de vergadering bij.

  (JRO)

  Sport- en cultuurcentrum Zomerloos.

  Sport- en cultuurcentrum Zomerloos. © Foto JRO

 • Arjan Desante

  "Blijft afwachten voor inwoners van Zevekote"

  "De inwoners van Sint-Pieters-Kapelle mogen weldra terug naar huis na de metingen, voor de inwoners van Zevekote blijft het afwachten", laat gouverneur Carl Decaluwé weten in een korte reactie.

  (JRO)

  Gouverneur Carl Decaluwé in Gistel.

  Gouverneur Carl Decaluwé in Gistel. © Foto JRO

 • Olivier Neese

  "Op eerste zicht geen strafrechtelijke kant"

  Het parket van West-Vlaanderen is ingelicht over het salpeterzuurlek in Zevekote, maar heeft daar momenteel nog geen stappen in ondernomen. "Aan de zaak is op het eerste zicht geen strafrechtelijke kant."

 • Arjan Desante

  Inwoners krijgen zo dadelijk meer info

  De provinciale crisiscel, onder voorzitterschap van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, zit momenteel samen in de brandweerkazerne in Gistel. Ze bespreken er de gemeten waarden en de eventueel bijkomende maatregelen.

  Om 6 uur zijn de brandweerdiensten begonnen met de metingen van de concentraties van het salpeterzuur in de lucht. Om 10 uur is er vervolgens een infovergadering voor de getroffen bevolking in het 'OC Zomerloos' in Gistel. Inwoners zullen er meer informatie krijgen over de metingen en de terugkeer naar de woningen. Uiteraard is ook KW er straks bij.

  De kleine 1.000 inwoners van Zevekote (Gistel) en Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke) mogen pas terug naar huis wanneer hun woning gescreend en goedgekeurd is. Sowieso krijgen ze de raad om hun woning na de vrijgave voldoende te ventileren.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!