Ooigem neemt massaal afscheid van ‘Pratje’ in aanhoudende regen

Tom Van Houtte

Naar schatting 1.500 rouwenden – jong en oud – kwamen de vorige week bij een verkeersongeval om het leven gekomen Sander Prat een laatste groet brengen.

Sander (17) verongelukte vorige week dinsdag 1 november toen hij langs de Kanaalweg in Ooigem met zijn fiets onder een wagen belandde. De Hulstse landbouwerszoon was met zijn oudere broer Steven op de terugweg van de Koppenbergcross in Oudenaarde.

De kerk in Ooigem was veel te klein om alle rouwenden onderdak te bieden. Lang voor de afscheidsdienst begon was het al tientallen meter aanschuiven voor de rouwgroet. Omdat er zoveel mensen die dienst buiten moesten volgen, liet de gemeente Wielsbeke extra schuiltentjes aanrukken.

Leden jeugdbeweging dragen kist

Leden van de jeugdbewegingen waarvan de onfortuinlijke Sander lid was, onder meer de KLJ Oostrozebeke, droegen de kist van achter in de kerk naar voren. Meerdere familieleden namen het woord en drukten ook hun verdriet uit op het rouwprentje. “Kljinne ratte, zo stelde ik je voor aan mijn vrienden. Maar ik was zo trots als ik erna kon zeggen dat je mijn kleine broer was. We gingen samen nog zoveel pinten drinken”, aldus zijn oudere broer Steven, die Sander vergezelde tijdens het veldrituitstapje.

Ooigem neemt massaal afscheid van 'Pratje' in aanhoudende regen

“Klein, klein broerke, altijd de eerste om iemand te helpen maar ook altijd de eerste om eens goed uit te zetten. Ook altijd klaar om iemand te ‘kloten’, maar we hadden niets liever. Iedereen kende ‘Sanderke van de Pratjes’. Niets zal nooit nog hetzelfde zijn”, mijmerde de tweede broer Stijn.

Zus Sofie mocht Sander alles vragen, zegt ze. “Je deed alles met een glimlach. Je stoel zal altijd leeg blijven maar in mijn gedachten ben je voor altijd bij me.”

Briek en Julie, twee kinderen van zijn zus, zullen “elke avond naar jouw sterretje aan de hemel zwaaien”. Het meisje had in de kerk ook een tekening mee voor haar overleden oom.

Godsdienstleerkracht

Op het einde van de homilie kwam de leerkracht aan het woord die vorig schooljaar godsdienstles gaf aan Sander. “We behandelden het moeilijke vraagstuk over leven en dood en toen liet ik jullie een tekst schrijven over hoe jullie na een plotse dood herinnerd zouden willen worden”, klonk het. “Sander, jij schreef onder meer dat je niet altijd de gemakkelijkste was thuis, dat je graag lachte en dat je ondanks het vele werk op de boerderij ook hield van plezier maken en een pintje drinken met vrienden. Hopelijk krijgen jullie na mijn dood nog het beste”, stond er ook geschreven. De pastoor riep de familieleden, vrienden en kennissen op om niet met hun gevoelens van verdriet te worstelen, maar erover te praten.

Ooigem neemt massaal afscheid van 'Pratje' in aanhoudende regen

Dinsdagavond was er al een erg druk bijgewoonde herdenking voor Sander Prat in de Sint-Laurentiuskerk van Wielsbeke. Talrijke vrienden, familieleden, kennissen en leden van de Chiro Ooigem en KLJ Oostrozebeke haalden er herinneringen op aan ‘Pratje’.

(TVW-foto’s Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier