Ongeval met vluchtmisdrijf in Zeebrugge wordt heel licht bestraft

Redactie KW

Nele T. (26) uit Sijsele veroorzaakte een ongeval met met twee gewonden en reed daarna gewoon door. Pas drie uur later ging ze zichzelf bij de politie aangeven nadat ze naar eigen zeggen “wroeging had gekregen”.

Een duidelijk voorbeeld van vluchtmisdrijf in de meeste gevallen. Maar het parket besloot om de beklaagde niet te dagvaarden voor vluchtmisdrijf. Op die manier ontliep ze gistermorgen een fikse straf voor de Brugse politierechtbank. Ze moest zich dan ook enkel verantwoorden voor het veroorzaken van het ongeval en kreeg een boete van 600 euro en een rijverbod van acht maanden. Een peulenschil in vergelijking met wat ze riskeerde als ze ook voor vluchtmisdrijf vervolgd zou zijn. “Moeilijk te vatten”, zegt slachtoffer Peter De Bock (49) uit Oostende. “Dat was voor mij vluchtmisdrijf in de puurste vorm.”

Het ongeval gebeurde in november vorig jaar langs de Kustlaan in Zeebrugge. Ter hoogte van de Vandammesluis reed ze daar een motorfiets aan. Peter en zijn vriendin (33) kwamen ten val en moesten allebei naar het ziekenhuis overgebracht worden. Hij was zelfs een maand arbeidsongeschikt.

Wroeging en shock

Peter was toen nota bene een ziekenhuisbezoekje gaan brengen aan een kameraad die enkele dagen eerder bij een ongeval betrokken raakte. Op de terugweg werd de verpleegkundige aangereden. “Al een geluk dat de balustrade ons tegenhield”, verklaarde hij daar toen over. “Die auto reed me traag voorbij en reed gewoon weg. Ik kon het maar niet geloven.”

De politie kon de identiteit van de jonge bestuursters aan de hand van haar nummerplaat achterhalen, maar kreeg haar niet te pakken. Tot ze drie uur later zelf in het politiekantoor opdook. Ze was gaan werken, maar kreeg toch wroeging. “Het was voor haar ook een grote shock”, zei haar advocaat daar gistermorgen in de politierechtbank over. “Ze had helaas te laat gezien dat die motorfiets gestopt was. Door de shock is ze weggereden. Maar het ongeval gebeurde zeker niet opzettelijk.”

Slachtoffer Peter was wel een maand arbeidsongeschikt door de valpartij. Zijn advocaat kwam dan ook een schadevergoeding voor hem en zijn vriendin vragen in de rechtbank. De rechter kende die toe, maar gaf een voorlopige vergoeding van één euro. Een wetsdokter moet nu nog nagaan hoe het precies met hem gaat.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier