Onderzoek naar vechtfilmpjes in Brugge afgerond

© Instagram
Redactie KW

De politie van Brugge is klaar met het onderzoek naar de vechtfilmpjes die ongeveer een maand geleden de gemoederen verhitten. Daarin was telkens te zien hoe jongeren elkaar hardhandig te lijf gingen. Drie minderjarigen werden uiteindelijk gearresteerd.

De vechtfilmpjes veroorzaakten een maand geleden heel wat heisa in en rond Brugge. De bal ging aan het rollen toen een moeder een filmpje vond waarop te zien was hoe haar 14-jarige zoon door een groepje jongeren in elkaar werd geslagen in de schaduw van het Brugse concertgebouw. Het filmpje stond op een Instagram-account waar ook heel wat andere gewelddadige video’s gedeeld werden. Enkele daarvan toonden vechtpartijen onder tieners en speelden zich in Brugge af. De moeder stapte naar de politie en diende een klacht in.

Iedereen geïdentificeerd

De politie startte een onderzoek en kon dat nu zo goed als afronden. Drie filmpjes werden grondig onderzocht. Het gaat onder andere om het filmpje waar de bezorgde moeder op stootte. Maar ook over een filmpje dat eerder die dag werd gemaakt. Daarop was haar zoon te zien terwijl hij zelf enkele andere jongeren in elkaar slaat. Een derde filmpje toonde hoe een tiener een andere jongen optilde en zo hard tegen de grond gooide dat de jongen er verschillende gekneusde ribben aan over hield.

Uiteindelijk konden drie minderjarigen gearresteerd worden. De politie onderzocht de drie filmpjes en kon iedereen die in beeld kwam identificeren. Op basis daarvan konden de jonge daders gevat worden. Omdat het om minderjarigen gaat, is het parket karig met commentaar. Feit is wel dat ze niet in een instelling geplaatst werden. “We kunnen bevestigen dat politie die beelden grondig heeft onderzocht”, zegt procureur Frank Demeester. “Twee jongeren staan reeds onder toezicht van de jeugdrechter. Dat betekent dat zij zich aan een aantal voorwaarden moeten houden. Wat die precies inhouden, kunnen we niet meegeven. Alle resultaten van het onderzoek worden nu samen gelegd om te beslissen of er een gelijkaardige beslissing zal genomen worden naar andere jongeren toe.” Het is niet duidelijk of de 14-jarige jongen die van slachtoffer naar mededader ging bij de drie minderjarigen is, is niet duidelijk.

Burgerwacht

De filmpjes verschenen aanvankelijk op één bepaalde Instagram-account. Duizenden jongeren juichten het geweld toe. Toen de account teveel in de kijker kwam, werd een andere opgericht. Maar van de accounts in kwestie is nu geen sprake meer. “Die liggen plat”, zegt de woordvoerder van de Brugse politie. “Wij wilden duidelijk het bericht uitsturen dat wat er gebeurd is absoluut niet kan. Het is goed om te merken dat dat toch wel is aangekomen.”

Het afgesloten onderzoek zal ook voor veel Brugse ouders een opluchting zijn. Kort na de heisa werd zelfs een soort burgerwachtopgetrokken om de betrokken jongeren op te sporen. Daarbij namen vooral enkele leden van de harde kern van Club Brugge het voortouw. Kort nadat het eerste filmpje opdook, kwam het zelfs even tot een confrontatie tussen hen en enkele betrokken jongeren aan het station van Brugge. De politie riep toen op om de speurders hun werk te laten doen. Een maand later lijkt dat te zijn gebeurd en kan het onderzoek zo goed als afgerond worden.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier