Onderzoek naar aanvaring is geopend

De Flinterstar is gezonken voor de kust van Blankenberge, op 8 km van de haveningang van Zeebrugge.
Redactie KW

Op een persconferentie in Oostende werd meer uitleg gegeven over de scheepsramp voor de kust van Zeebrugge.

Het vrachtschip Flinterstar van een Nederlandse rederij is gezonken ter hoogte van Blankenberge, op ongeveer 8 km van de haveningang van Zeebrugge. De twaalf opvarenden van het vrachtschip zijn gered. Twee personen werden overgebracht naar het ziekenhuis van Blankenberge. De LNG-tanker is ondertussen de haven van Zeebrugge binnen gevaren. Er is lichte schade aan de tanker, maar dit is onder controle. Het scheepvaartverkeer verloopt nu weer normaal.

“De aanvaring gebeurde omstreeks 4.10 uur”, aldus dienstchef Réjane Gyssens van het Mobiel Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in oostende. “Een 15-tal schepen werkten mee aan de reddingsoperatie: van DAB Vloot, de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en de loodsschepen van Zeebrugge. Ook een NH90-helicopter van de luchtmachtbasis Koksijde werd ingezet.”

Onderzoek

Met de tanker waren twee loodsen mee en met de Flinterstar één loods, zoals de procedure voorschrijft. De loods op de Flinterstar is met de helicopter gered en onmiddellijk aan boord van de LNG-tanker gebracht. Het onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeval is kunnen gebeuren. “Ik heb al veel gezien dat niet strookt met de werkelijkheid”, zegt kapitein Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het Vlaamse Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein nam al een ministerieel besluit om een onderzoekscel aan te stellen. Dat betekent ook dat vanaf nu het geheim van het onderzoek geldt.

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein, Jacques D'Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, gouverneur Carl Decaluwé en dienstchef Réjane Gyssens van het MRCC in Oostende geven meer uitleg over de aanvaring. (Foto HH)
Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein, Jacques D’Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, gouverneur Carl Decaluwé en dienstchef Réjane Gyssens van het MRCC in Oostende geven meer uitleg over de aanvaring. (Foto HH)

“De reddingsactie is heel vlot verlopen”, aldus D’Havé. “Enkele mensen moesten in het water springen, maar hebben slechts enkele minuten in het water gelegen. Anderen kwamen in een vlot terecht.” “Ik breng hulde aan onze reddingswerkers”, zegt ook gouverneur Carl Decaluwé. “Zij hebben een onwaarschijnlijk snel staaltje afgeleverd in het holst van de nacht. We mogen blij zijn dat hier geen doden zijn gevallen.” Over de berging van het schip is nog niet meer nieuws.

Nog geen olievogels

Uit het vrachtschip is olie vrijgekomen. De gevolgen voor het milieu worden nauwgezet opgevolgd. Voorlopig is er echter geen indicatie dat de olie aan de kust zal komen. De wind komt uit het zuiden, waardoor twee olievlekken richting Nederlandse wateren drijven. De gouverneur verwacht geen problemen op onze stranden of voor het Zwin.

“Wij hebben geen enkele melding van olievogels binnen”, aldus Jacques D’Havé. “De maatregelen zijn puur preventief.” De gouverneur riep de kustgemeenten ten oosten van Zeebrugge op om toch preventief controles te doen en lichtte ook de Nederlandse autoriteiten in. Het Vogelopvangcentrum van Oostende is paraat voor de eventuele opvang van vogels besmeurd met olie.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier