Olie Flinterstar blijft weg van Belgische stranden

Er is vooralsnog geen olie aangetroffen aan onze stranden. © Belgian Navy - Jorn Urbain
Redactie KW

In de nacht van donderdag op vrijdag is er opnieuw geen olie van de gezonken Flinterstar op de Belgische stranden terecht gekomen. Dat meldt de crisiscel vrijdagochtend. Inmiddels zijn de voorbereidende werken gestart om de olie uit het Nederlandse vrachtschip te pompen.

De Belgische stranden blijven voorlopig gespaard van een heuse olieproblematiek. “Volgens de laatste stand van zaken is er nog nergens olie gevonden“, aldus West-Vlaams gouverneur Decaluwé. Dat wordt onder meer bevestigd door de brandweer van Blankenberge. Die badstad lag donderdagavond in de vuurlinie om een soort oliefilm over haar kustlijn heen te krijgen. De Flinterstar lekt nog altijd, maar drie oliebestrijdingsschepen houden de situatie goed onder controle. Aan de Nederlandse kust zijn er her en der wel dikke olieklodders aan land gekomen.

“Anderhalve dag verloren door pokerspel”

Inmiddels zijn de voorbereidende werken om de olie op te pompen volop aan de gang. Donderdagavond vertrokken twee schepen nog richting het wrak dat nog steeds voor Zeebrugge ligt. “Er komt schot in de zaak. Het blijft ontzettend jammer dat we toch anderhalve dag hebben verloren door een pokerspel.”

Opruimingsspecialist Smit zal instaan voor die werkzaamheden die dagen kunnen duren. De olie moet eerst opgewarmd worden voor die kan opgepompt worden. De kosten van die werken worden gedragen door reder Flinter.

“Abandoned ship”

Voor de berging is er voorlopig nog geen contract. “We wachten tot de reder het schip opgeeft. Dat zou vrijdag nog gebeuren. We spreken dan van een ‘abandoned ship’. Op dat moment trekt de reder zich terug en moet de overheid instaan voor de berging van het wrak”, verduidelijkt Decaluwé. De gouverneur vraagt dat de kustgemeenten alert blijven. Straks vliegt het observatievliegtuig van het BMM opnieuw uit. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) gaat mee op zich zelf van de situatie te gaan vergewissen op zee.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier