Olie bereikt natuurgebied Het Zwin, nog geen weet van andere meldingen langs de kust

© BELGA
Redactie KW

Aan het natuurgebied Het Zwin in Knokke-Heist is de eerste olie afkomstig van het gezonken vrachtschip Flinterstar vastgesteld.

Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé die woensdagmiddag een kijkje ging nemen naar de dam.

“Het ziet er naar uit dat de dam nodig zal zijn”, zei gouverneur Decaluwé woensdagmiddag. Omstreeks 16 uur kreeg hij al gelijk. De crisiscel voorspelde al dat de mogelijkheid bestond dat de olie, die ontsnapte uit het gezonken vrachtschip, zou aankomen aan Het Zwin. Volgens de voorspelling zou dat pas rond middernacht gebeuren, maar de eerste vaststellingen werden gedaan omstreeks 16 uur. “Het ziet er ook niet uit als kleine, korrelige deeltjes, maar eerder als een film op het water“, aldus de gouverneur die ter plaatse is met de Commissaris van de Koning van het natuurreservaat.

De Civiele Bescherming zal opgeroepen worden om de smurrie op te ruimen. “Dat behoort tot onze taken”, aldus bevelhebber Johan Boydens. “We hebben momenteel nog geen weet van andere oproepen langs de Vlaamse kust. Daar is het nog te vroeg voor.” De brandweer houdt langs de oostkust de situatie mee in de gaten. Boydens liet ook nog weten dat de Civiele Bescherming nog steeds stand-by is in de haven van Oostende. “Aan de Flinterstar zijn we niet meer aanwezig. Dat is een taak voor de oliebestrijders Arca en Interballast I, maar we maken in Oostende de schepen die terugkomen van de plaats van het ongeval, wel opnieuw proper.” Inmiddels hangt het toezichtsvliegtuig van BMM, dat deel uitmaakt van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, opnieuw in de lucht om het probleem in kaart te brengen. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier