Noodweer houdt vooral aan de kust lelijk huis

© (Foto DJ)
Redactie KW

Een plotse onweersbui met hagel heeft zondagmiddag in Oostende en omstreken voor heel wat overlast gezorgd. Ook in Jabbeke waren er heel wat meldingen.

Zondagnamiddag brak een lokaal onweer uit boven de kust. Vooral de regio rond Oostende kreeg veel water te slikken op korte tijd. Er vielen ook grote hagelbollen uit de lucht. De brandweer kreeg tientallen oproepen en verschillende straten staan er blank. Voor Oostende is het gemeentelijk rampenplan opgestart, zo meldt de brandweer van Oostende.

Vanaf de Franse grens trekken talrijke buien het land traag binnen richting het noordoosten. Code geel geldt nog tot 22u zondagavond voor alle Belgische provincies. Dat betekent dat er kans is op felle onweersbuien, lokaal met hagel en veel neerslag.

Enkele straten kwamen in Bredene blank te staan, de brandweer rukte massaal uit.

Noodweer houdt vooral aan de kust lelijk huis
© (Foto MM)

Grote delen van Bredene zijn op zondagnamiddag zwaar getroffen door wateroverlast. Een zware onweersbui, die meer dan een uur lang over de kustgemeente bleef haperen, zette op verschillende plaatsen huizen en tuinen onder water.

Net als in 2010 werd vooral de lager gelegen Vicognewijk zwaar getroffen. In de Zijdeling kwamen er opnieuw pompen, de brandweer en een handvol buren en vrienden aan te pas om het water uit de woning van Bart Hamelton en Dominique Maes te krijgen.

Ook het Ter Cuereplein werd, in tegenstelling tot acht jaar geleden, zwaar getroffen. Bij de meeste bewoners kwam de tuin al snel onder te staan. Ook bij Sandra Degrande, dochter van De Klisse-voorzitter Oswald, liep het water de woning binnen. “We hebben net onze keuken vernieuwd, nieuwe ramen gestoken. Gelukkig zijn de nieuwe binnendeuren nog niet geleverd”, aldus een tot tranen toe bewogen Sandra.

Buurvrouw Therese Vanneste kreeg ook water in huis. “De riolen konden het water niet meer slikken. Misschien moeten we het gemeentebestuur eens interpelleren of hier iets kon aan gedaan worden. Maar goed, ik begrijp dat het hier toch wel om een geval van overmacht gaat.”

Ook de Bostoenwijk kreeg volgens schepen Eddy Gryson, die samen met personeel van de gemeentelijke technische dienst mee zandzakjes uitdeelde aan het ter Cuereplein, opnieuw de volle laag.

Het einde van Groenendijkstraat, op het kruispunt met de Zwanenstraat stond eveneens blank. Volgens een buur het gevolg van een nalatig Oostends stadsbestuur. “De hoger gelegen Taboralaan voert zijn water naar onze straat af. Op de grens met Oostende stopt de riolering. Aangezien ook hele delen van de Vuurtorenwijk onder water stonden, liet het zich raden dat we in de brokken zouden delen. Ze moeten hier dringend een zwaardere pomp steken om verdere rampen te vermijden.”

Omstreeks 18u was het water op vele plaatsen alweer weggetrokken. Waar nodig bleef de brandweer, die tientallen oproepen binnenkreeg vanuit Bredene, op post met zware pompen. (MM)

Noodweer houdt vooral aan de kust lelijk huis
© (Foto Coghe)

Nog in Bredene werd de wielerwedstrijd voor Nieuwelingen door de weersomstandigheden afgelast. Bij de start van de wedstrijd kwam een onweer opzetten met enorme regenval en grote hagelstenen. Na drie ronden wedstrijd besliste de politie in samenspraak met de mensen van Cycling Vlaanderen om de wedstrijd af te gelasten. Op bepaalde plaatsen stond het water op de weg en kwam de veiligheid van de renners in het gedrang. Een 10-tal minuten later werd de Kapellestraat (aankomstplaats) herschapen in een rivier met 20 a 30 centimeter stromend water.

Noodweer houdt vooral aan de kust lelijk huis
© (Foto Coghe)

In Jabbeke liep VBS De Klimtoren onder water. Ook daar kwam er hagel aan te pas.

Ook op de A10 en de E40 werd het verkeer danig in de war gestuurd. Tussen Zandvoorde en Oostende stond het water op de snelweg en kon er niet veel meer dan vijftig kilometer per uur gereden worden. Het Vlaams Verkeerscentrum vroeg de automobilisten het rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.

Bekijk hier meer foto’s van het noodweer.

(Red./GC – Foto’s DJ/Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier