Nabestaanden dodelijke zeilramp vragen extra onderzoek

De nabestaanden van de dodelijke slachtoffers willen meer uitleg over de omstandigheden van het drama op zee. © MM
Redactie KW

De nabestaanden van Frans Maas (79) en Freddy Franssens (70) willen extra onderzoek naar het zeildrama van afgelopen weekend voor de kust van Oostende. “Na vier dagen blijven we nog steeds achter met een heleboel vragen. Het onderzoek moet ons antwoorden bieden”, stellen ze. Het afgebroken kiel van de Capella – dat meer duidelijkheid kan geven – is nog steeds niet teruggevonden. “Wij willen dat een bergingsfirma wordt aangesteld om het kiel boven te halen”, is de familie vastberaden.

Vier dagen na het zeildrama blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord. Bij de Watersportvereniging Breskens, waar Frans en Freddy waren aangesloten, hopen ze op een diepgaand onderzoek. “Het Belgisch gerecht moet tot op het bot uitzoeken wat die bewuste ochtend verkeer liep”, zegt voorzitter Marnix Lippens. “Net als de familie van de slachtoffers stellen wij ons heel wat vragen. De afgebroken kiel kan heel wat vragen beantwoorden. Als het gerecht écht wil, is het een fluitje van een cent om een bergingsfirma aan te stellen.”

Inschattingsfout?

Over de procedure van de organisatie stellen zowel de familie als de vereniging zich ernstige vragen. “Zes uur voor er alarm werd geslagen …. Dat is wel héél lang. Waarom kon dat niet sneller? Was het een inschattingsfout omdat de bemanning ervaren was? Een noodsituatie blijft een noodsituatie”, aldus Lippens. Een bestuurslid van de Watersportvereniging Breskens is aangesteld om nauw betrokken te blijven bij het onderzoek. “Iedereen hier wil weten wat er die ochtend is misgelopen. Zowel op de boot als aan land bij de organisatie.”

“Zes uur voor er alarm werd geslagen? Dat is wel heel lang”

De familie beaamt die gedachte. “Het blijft gissen wat er was gebeurd indien de hulpdiensten sneller konden uitrukken. Konden Frans en Freddy dan nog gered worden? Misschien niet. Maar evengoed wel. Jammer genoeg zullen we dat waarschijnlijk nooit te weten komen“, klinkt het bij de nabestaanden.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer liet dinsdag weten dat er een extra onderzoek komt. De organisatie in Zeebrugge liet eerder al verstaan dat ze met alles in orde waren.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier