Milde straf voor Brugse vrachtwagenchauffeur na dodehoekongeval

Redactie KW

Een Brugse vrachtwagenchauffeur, die in oktober vorig jaar een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte, kreeg een milde straf in de Brugse politierechtbank.

Slachtoffer Christiane De Buysere (70) fietste naar huis, maar belandde in de Scheepsdalelaan in Brugge onder de wielen van een vrachtwagen van afvalbedrijf Van Gansewinkel. Chauffeur B.D. (38) was in shock en toonde ook in de rechtbank zijn medeleven.

Twee keer overreden

De Brugse politierechter liet in zijn vonnis duidelijk verstaan dat de chauffeur verantwoordelijk wordt gesteld. “Hij had de fietsster altijd moeten opmerken. Als hij continu in zijn zijspiegel had gekeken, kon het ongeval vermeden worden. De vrouw en haar fiets waren een voorzienbare hindernis. Een gebrek aan alertheid zorgde voor de aanrijding. Zeker een vrachtwagenchauffeur moet de gevaren van een dodehoek door en door kennen,” klinkt het hard.

Het slachtoffer kwam op 15 oktober 2015 met haar fiets uit de Leopold II-laan gereden en wilde het kruispunt met de Scheepsdalelaan oversteken om zo tot in haar straat te komen. Op hetzelfde moment reed een vrachtwagen van afvalbedrijf Van Gansewinkel naast haar. Chauffeur B.D. (38) sloeg rechtsaf richting Scheepsdalebrug, maar merkte Christiane niet op. Volgens een deskundige van het parket gebeurden er twee aanrakingen. In eerste instantie raakte de wegreus met zijn rechtervoorwiel de fiets, waardoor Christiane ten val kwam. Bij de tweede aanraking werd ze overreden, waarna ze ter plaatse stierf aan haar verwondingen.

Blanco strafblad

De vrachtwagenchauffeur was na het ongeval zwaar aangedaan en moest zelf afgevoerd worden naar het ziekenhuis in een shocktoestand. Ook in de Brugse politierechtbank was de man duidelijk onder de indruk. Hij verkeerde nog steeds in shock en toonde veel spijt. De politierechter hield rekening met het blanco strafregister van de beklaagde. Ook het feit dat de man de moeite deed om zich persoonlijk te verantwoorden voor de rechtbank speelde in zijn voordeel. B.D. kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van drie maanden. Daarnaast is hij zijn rijbewijs een maand kwijt en moet hij een geldboete betalen van 1.200 euro, waarvan de helft effectief.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier