Michel Van den Brande riskeert jaar cel voor dodelijk arbeidsongeval

Redactie KW

In de zaak van een dodelijk arbeidsongeval in Brugge heeft de arbeidsauditeur een effectieve celstraf van één jaar gevorderd voor Michel Van den Brande (54), bekend van het Vier-programma ‘The Sky is the Limit’. De verdediging vroeg de vrijspraak.

Het tragische ongeval gebeurde op 6 mei 2014 langs de Gentpoortstraat in Brugge. Daar waren zeven werknemers van Kontrimo, het bedrijf van Van den Brande, bezig met de afbraak van een stelling aan de Magdalenakerk. Kenny D. (29) stond op acht meter hoogte toen hij een buis van zeven kilogram tegen zijn achterhoofd kreeg. De Deinzenaar viel naar beneden en was op slag dood. Zijn ouders vragen elk 5.000 euro morele schadevergoeding.

Volgens het arbeidsauditoraat is het ongeval tekenend voor het ondermaatse veiligheidsbeleid binnen Kontrimo. Het bedrijf en de zaakvoerder werden dan ook vervolgd voor een waslijst aan inbreuken. Zo droeg het slachtoffer een helm zonder kinband, die daardoor vlak voor het ongeval was afgevallen. Daarnaast merkte de arbeidsauditeur op dat anderhalve meter lange buizen zomaar naar een lagere verdieping gegooid werden.

Men speelt met de levens van arbeiders

Op 27 juni 2014 ging het opnieuw mis op een werf van Kontrimo. Bij de opbouw van een stelling in Gent was een gevelsteiger niet verankerd aan de gevel. Bij dit ongeval raakte een arbeider zwaargewond. Latere controles toonden aan dat bij Kontrimo regelmatig zonder beveiliging op grote hoogtes gewerkt werd. “Men speelt met de levens van arbeiders. Men is ook niet aan zijn proefstuk toe, want hij werd in 2011 al veroordeeld door de correctionele rechtbank van Dendermonde”, aldus arbeidsauditeur Annelies Huys.

Kontrimo riskeert een effectieve geldboete van 36.000 euro. Meester Joris Muller schetste de geschiedenis van het bedrijf met 150 werknemers. “Dat zijn geen koorknapen, want niet iedereen wil dat werk doen. Ze volgen dus niet zomaar de voorschriften, die er wel zijn.” Volgens de advocaat is Van den Brande een vertrouwenspersoon voor zijn arbeiders. “Hij is echt aangedaan door dat ongeval. Het gebeurde trouwens op de dag van zijn verjaardag. In 2015 heeft hij daarom zijn verjaardag niet gevierd.”

De advocaat van Michel Van den Brande pleitte dat zijn cliënt wel degelijk bekommerd is om de veiligheid van zijn werknemers. Bovendien heeft Kontrimo een risicoanalyse voor dergelijke stellingen en een preventie-adviseur. “Hij kan niet zelf elke werf controleren. Op deze manier is elke topmanager anders vogelvrij“, aldus meester Luc Arnou. Naast de gevangenisstraf riskeert Van den Brande een geldboete van 18.000 euro.

Tenslotte moest ook een 50-jarige ex-werknemer van Kontrimo zich verantwoorden voor onopzettelijke doding. Peter D.R. uit Bredene gooide die bewuste dag een buis naar een collega die vier meter lager stond. Die collega stond nog niet klaar, waardoor de buis nog vier meter later op het hoofd van het slachtoffer belandde. De arbeidsauditeur vorderde drie maanden met uitstel, maar zijn advocaat Dennis Tavernier vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt handelde volledig volgens de instructies. Zo had hij het geleerd om buizen naar beneden te gooien. Men werkt trouwens nog altijd op dezelfde manier.”

In tegenstelling tot Michel Van den Brande was D.R. wel zelf aanwezig op de zitting. “Ik wil nog een keer mijn medeleven betuigen met de nabestaanden. Het is frappant hoe de firma alles op één persoon steekt, terwijl ze al jaren zelf ongevallen in de hand werken.”

De rechter doet uitspraak op 25 mei.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier