Mannen blijven brandstichting in stacaravan in Bredene ontkennen

© a-DJ
Redactie KW

Twee Walen blijven de brandstichting op camping Costa Park in Bredene ontkennen. De rechter gaf hen 18 maanden cel, waarvan 6 effectief. Ze gingen in beroep om de vrijspraak te bekomen, maar het parket vorderde 3 jaar effectief.

Op 12 januari 2014 legde een zware brand drie stacaravans in de as op camping Costa Park in Bredene. Niemand raakte daarbij gewond, maar er leek wel kwaad opzet in het spel. Het onderzoek bracht de speurders bij de 56-jarige Patrice B. uit het Waalse Colfontaine. De caravan waar het vuur ontstond, was immers eigendom van zijn dochter. Verder onderzoek bracht aan het licht dat Patrice B. zijn toenmalige schoonzoon Laurent L. (44) de opdracht had gegeven om de stacaravan van zijn dochter in brand te steken. Op camerabeelden was te zien hoe B. een vijftal uur voor de brand Laurent L. op de camping had afgezet. Hij zou een raampje in de caravan herstellen, met het oog op de verkoop.

Jullie rijden 138 kilometer heen en 138 kilometer terug speciaal om een raampje te herstellen en juist op de dag dat jullie er zijn, breekt er brand uit

De brand ontstond pas vier uur later, maar het parket vermoedt dat L. gebruikt maakte van een vertragingsmechanisme, waardoor het vuur pas ontstond nadat hij al geruime tijd weer weg was. Op die manier wou hij de brand laten lijken op een ongeluk. De beide mannen ontkenden hun betrokkenheid bij de brand en vroegen de vrijspraak, maar kregen in eerste aanleg toch 18 maand cel, waarvan zes effectief. Ze gingen in beroep om hun onschuld uit te schreeuwen, maar de procureur-generaal vorderde nu drie jaar effectief. Hij gelooft niet in zoveel toeval. “Jullie komen daar niet veel, zeker niet in die periode. Jullie rijden 138 kilometer heen en 138 kilometer terug speciaal om een raampje te herstellen en juist op de dag dat jullie er zijn, breekt er brand uit. Het slot blijkt achteraf nog intact en buiten jullie is er die dag niemand gezien, noch zien binnen komen, noch zien buiten gaan. Het moet volgens jullie dus een mysterieuze derde zijn geweest die, uit al die caravans, net die van jullie eruit koos. Jullie verhaal rijmt niet, het raakt kant noch wal. Het is onnozel wat jullie vertellen.”

Maar nog toevalliger: in 9 jaar tijd was Patrice B. al vijf keer het slachtoffer van een brand. “Hoeveel malchance kun je hebben in uw leven? Jullie zijn voor het ongeluk geboren!”

Gokverslaafd

De verzekering ging nog een stap verder. “Een keer brak brand uit in een huurwoning de dag voor hij er zou worden uit ontzet. Maar hij had er vlak voordien wel al gans zijn huisraad uitgehaald.” Een gelijkaardig verhaal bij de caravan. “Die was hooguit 2.000 euro waard, maar wel verzekerd voor 19.000 euro en een paar dagen na de brand verliep de polis.” Bovendien is B. gokverslaafd en het openbaar ministerie berekende dat hij gemiddeld 6.000 euro per maand vergokt. Advocaat Kris Vincke blijft erbij dat de bewijslast mager is. “Niemand van de twee had er baat bij, want de caravan was eigendom van de dochter. Bovendien waren geen van de twee aanwezig op het moment van de brand, Patrice B. is zelfs niet eens op het terrein geweest. Een deskundige heeft ook geen brandversneller gevonden. Er is dus geen enkel bewijs.” Uitspraak op 7 maart.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier