Man die vriend verloor in ongeval revalideert nog steeds: “Ik was twee dagen klinisch dood”

Bart Sitou © MM
Redactie KW

De Roemeense doodrijder stuurde zijn kat naar de Brugse politierechtbank en riskeert een zware straf.

Een jaar na een zwaar verkeersongeval waarbij zijn vriend Dirk Provoost (37) om het leven kwam, revalideert havenarbeider Bart Sitou (36) nog steeds van zijn verwondingen.

Op 18 april vorig jaar liep een ontspannen avond onder vrienden volledig verkeerd af voor Dirk Provoost (37) uit Blankenberge en Bart Sitou (36) uit De Haan. Een dronken Roemeen ramde de Peugeot van de twee vrienden langs de Koninklijke Baan in De Haan. De klap was enorm. De wagen van het duo werd weggekatapulteerd tegen een verlichtingspaal en veranderde in een hoopje schroot. Chauffeur Dirk Provoost stierf ter plaatse. Bart Sitou werd uit de wagen geslingerd en bleef voor dood liggen op het asfalt.

Ik was twee dagen klinisch dood

“Ik was twee dagen klinisch dood. Het is een mirakel dat ik hier in de rechtbank stond”, zegt Sitou. Tot de dag van vandaag revalideert Bart nog steeds van de zware verwondingen die hij opliep. Sinds het fatale ongeval kon de man niet meer werken. Ook stappen lukt nog steeds maar moeizaam. Voor de Brugse politierechter vroeg hij een provisionele schadevergoeding van 20.000 euro. “Ik denk nog elke dag aan Dirk. Veel meer dan een collega was hij een echte vriend. Ik krijg nog steeds tranen van woede in mijn ogen als ik aan het ongeval terugdenk”, zegt Bart. De 28-jarige Roemeense doodrijder kwam niet opdagen in de rechtbank.

Aansprakelijkheid

In de Brugse politierechtbank probeerde de verzekeraar van de Roemeen de aansprakelijkheid van het ongeval te betwisten. Volgens de deskundige droeg Bart Sitou geen gordel bij het ongeval en is hij voor de helft mee aansprakelijk voor de geleden schade. “Ik ben nochtans principieel in het dragen van een gordel. Ook voor het ongeval was dat al zo. Jammer genoeg herinner ik me niks van het ongeval en kan ik niet met zekerheid zeggen of ik die avond ook een gordel droeg”, was Bart eerlijk. Ook de familie van het dodelijke slachtoffer Dirk Provoost kwam opdagen in de politierechtbank. De moeder en stiefvader vragen een schadevergoeding van 23.750 euro voor het verlies van hun zoon. De rechter doet uitspraak op 30 mei.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier