Lichaam van visser Maurice Coussaert is gevonden

Redactie KW

De twee lichamen die donderdag werden gevonden voor de kust van het Franse Boulogne-sur-Mer zijn inderdaad van twee van de vier opvarenden van de vermiste Urker Kotter.

Het gaat om de stoffelijke overschotten van een 64-jarige Belg, Maurice Coussaert uit Nieuwpoort, en een 45-jarige Nederlander uit Urk, zo bevestigde de Nederlandse kustwacht. Maurice woonde sinds een halfjaar in Westende.

De lichamen werden door een Franse en Engelse reddingsboot uit het Kanaal gehaald. Van een 29-jarige Nederlander, die schipper was, en een 48-jarige Portugees ontbreekt nog elk spoor. Van het visserschip, de Z-85 Morgenster, werd woensdagmiddag voor het laatst iets vernomen.

Lichaam van visser Maurice Coussaert is gevonden


© Foto Marinetraffic.com

De zoektocht is donderdagavond na zonsondergang gestaakt. Of en op welke schaal er vrijdag verder wordt gezocht naar de opvarenden is nog onbekend. De kustwacht van Dover moet daar nog een beslissing over nemen.

Petra Coussaert, de nicht van Maurice, getuigt over haar nonkel. “Mijn oom was al zijn hele leven visser. ‘t Is zijn leven. Ooit stond hij een jaar aan wal: hij baatte het snookersalon Ritz – een voormalige cinemazaal – in Nieuwpoort uit. Maar de lokroep van de zee was te groot. Daarom monsterde hij opnieuw aan op de Z.85 Morgenster. In feite was hij van plan om over tien maanden met pensioen te gaan.”

Reder Willy Versluys uit Oostende vertelt dat Maurice Coussaert een tijd voor hem schipper was. Hij kende hem als een zeer gedegen en voorzichtig schipper. Tragisch detail: Maurice Coussaert was vroeger nog de eigenaar van boomkor 0.333 Marco. Hij verkocht dat schip, dat in 2011 zonk voor de Atlantische kust in Frankrijk. De 0.333 Marco vaarde tegen een rots. Gelukkig konden toen de zes opvarenden gered worden.

(Belga/SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier