Levenslang rijverbod én twee jaar cel gevorderd voor vluchtmisdrijf in Dikkebus

20/07/17 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:43

De 24-jarige Fransman die in Dikkebus een fietser aanreed op 17 mei en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde, riskeert een levenslang rijverbod. De openbare aanklager vroeg donderdag op de Ieperse rechtbank ook een celstraf van twee jaar.

Levenslang rijverbod én twee jaar cel gevorderd voor vluchtmisdrijf in Dikkebus

De aanrijding gebeurde op het kruispunt van de Oude Bellestraat en de Hallebaststraat. © a-EF

Op 17 mei werd in Dikkebus een zeventienjarige fietser aangereden en die raakte daarbij zwaargewond. Gelukkig was hij nadien snel aan de beterhand. De tiener was op weg met zijn koersfiets, toen een wagen uit de andere richting bij het afdraaien op het andere rijvak kwam. De fietser botste frontaal op de zijkant van het voertuig. De bestuurder nam de vlucht met zijn zwaar beschadigde wagen. Het parket deed een oproep naar getuigen en zette een zoekactie op poten. Het voertuig en de bestuurder werden de dag nadien teruggevonden in Komen. De wagen stond niet op naam van de beklaagde, maar hij erkende dat hij het voertuig aankocht en aan het stuur zat toen het ongeval zich voordeed. De wagen was niet verzekerd en de Franse twintiger had geen rijbewijs.

Onverschillig

"Hij kwam van het werk en was op weg naar zijn vriendin in Komen. De feiten worden niet betwist. Waarom hij wegreed, weet mijn cliënt zelf niet precies. Hij reageerde als een robot", zei zijn advocate Sabien Battheu. De twintiger verklaarde dat hij van plan was de dag daarna naar een rijschool in Frankrijk te gaan om zijn rijbewijs te behalen. De procureur vindt dat een zware bestraffing nodig is, gezien de man al heel wat verkeersovertredingen op zijn Europees strafregister heeft staan. "Ook zijn houding is erg laakbaar. De dag na het ongeval leent beklaagde de wagen van een vriend om te gaan werken, alsof er niets gebeurd is. Die onverschillige houding heeft hij ook bij de onderzoeksrechter aangehouden." Ze vordert twee jaar cel, waarvan de helft effectief, 3.000 euro boete en een levenslang rijverbod.

Het slachtoffer vraagt een vergoeding van nieuwe fietskledij en een andere fiets, die hij tweedehands kocht. De beklaagde verklaarde zich ter zitting bereid om hem te vergoeden als hij weer kan werken. Vonnis op 28 juli om 11 uur.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!