Leven van jongeman gered dankzij alerte vrienden en… een tuinslang

Niels Denecker, Kenny Vanhondeghem, Thomas Mares, Jimmy Cabeke, en Thibault Vandergunst, en gelukzak Bjorn Degrieck © DJ
Redactie KW

Bjorn Degrieck (28) dreigde zondag uit te bloeden na een kwalijke val waarbij zijn polsslagader geraakt werd, maar zijn vrienden reageerden alert.

Bjorn was zondag bij een barbecue met zijn vrienden in Gistel ten val gekomen. Ongelukkig, maar met kwalijke gevolgen. “Ik zat op een ligstoel, maar het liep fout toen ik wilde rechtstaan. Door mijn slippers verloor ik mijn evenwicht. Ik zette mijn arm achter me en schoot recht door het raam van het tuinhuis“, vertelt Bjorn. Zijn pols lag volledig open, waarbij ook een slagader werd geraakt. Het bloed spoot letterlijk in het rond.

Het bloed spoot letterlijk in het rond

“Het was precies of ik een zwijn geslacht had. Ook mijn vrienden zaten onder het bloed. Maar dankzij hun koelbloedigheid ben ik er nog. Ze namen een tuinslang en spanden het meteen rond mijn bovenarm. Elk op hun beurt trokken ze eraan. Met een handdoek stelpten ze de wonde”, zegt Bjorn. De vrienden bleven opvallend rustig.

Achteraf kregen we te horen dat ik binnen de drie minuten kon dood bloeden

“Gelukkig maar, want in deze omstandigheden mocht ik niet in paniek geraken. Mijn vrienden hadden wel opgemerkt dat de MUG-arts duidelijk maakte aan de ambulancier dat de tijd dringt. Achteraf kregen we te horen dat ik binnen de drie minuten kon dood bloeden. Dat was toch even slikken. Ik ben mijn vrienden enorm dankbaar”, zegt Bjorn.

“We zagen meteen dat het ernstig was. We zochten in de tuin naar een middel om het bloed tegen te gaan. Een keukenhanddoek hielp niet. Dan viel ons oog op de tuinslang. We spanden hem met drie personen aan”, zegt Jimmy. “Achteraf gezien konden we ook een veter gebruiken. Of een kabeltje van de luidsprekers. Maar op dat moment wil je zo rap mogelijk ingrijpen. Een tuinslang was het eerste wat we zagen“, vult Thibault aan.

Een ambulance van de Gistelse brandweer en een mug-wagen waren vrij snel ter plaatse. De jonge Gistelnaar werd in allerijl overgebracht naar het AZ Sint-Janziekenhuis campus Serruys in Oostende. Daar stelden ze vast dat zijn slagader door was en er een pees in zijn pink gescheurd was. Bjorn werd uiteindelijk drie uur lang geopereerd. “Succesvol”, zegt hij. “De volgende dag mocht ik alweer naar huis. Ik blijf positief en ben vooral blij dat ik er nog ben. Het klinkt raar, maar die tuinslang en mijn vrienden hebben echt mijn leven gered. Mijn vrienden hadden zelfs mijn tuin opgeruimd”, lacht Bjorn. De vrienden zelf blijven er nuchter bij. “Bjorn zou hetzelfde doen voor ons. We zijn er voor elkaar, in alle omstandigheden.”

(DJ, TL / foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier