Lek in verwarmingstoestel bij federale politie kwam er nadat agent per ongeluk schot loste

Redactie KW

De stoomontwikkeling in de gebouwen van de federale gerechtelijke politie maandag is ontstaan doordat een kogel een gat in een radiator maakte.

Het pistool van één van de agenten ging per ongeluk af. Er werd een onderzoek gestart.

Een inslag van een verdwaalde kogel in een verwarmingselement. Dat was blijkbaar de oorzaak van de hevige stoomontwikkeling in de gebouwen van de federale gerechtelijke politie maandagmorgen. De brandweer van Brugge werd daar rond 10 uur opgeroepen voor een interventie in de Koopmanstraat. Eenmaal ter plaatse bleken de kantoren vol stoom te hangen. De spuitgasten konden het gebouw ventileren en na een uurtje alweer vertrekken.

Hoe het komt dat het wapen kon afgaan en er een kogel afgevuurd werd, is nog niet duidelijk

Maar daarmee is het incident nog niet gesloten, want de stoomontwikkeling kwam er niet door een defecte radiator. “Bij de manipulatie van een wapen werd er een verwarmingselement geraakt“, zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. “Daardoor is er een soort van gat ontstaan. En daar is die stoom uit kunnen ontsnappen.”

Hoe het komt dat het wapen kon afgaan en er een kogel afgevuurd werd, is nog niet duidelijk. De gerechtelijke directeur in Brugge is wel een onderzoek gestart om na te gaan wat de precieze omstandigheden waren. “Gelukkig viel er enkel stoffelijke schade te noteren“, zegt De Waele. “Van slachtoffers is hier absoluut geen sprake. Maar we hopen wel dat het onderzoek duidelijkheid kan brengen over de omstandigheden.”

Bij terreurniveau drie is het helemaal niet abnormaal dat de mensen van de federale gerechtelijke politie hun wapen bij hebben. Het wordt zelfs van hen gevraagd. Sommigen nemen dat zelfs mee naar huis. “Maar bij permanente wapendracht worden uiteraard ook veiligheidsmaatregelen genomen”, zegt De Waele. “Of die in dit geval nageleefd werden, kunnen we nog niet zeggen.”

Ook de schade door de hevige stoomontwikkeling in de gebouwen zou aanzienlijk zijn. Maar ook daar kan men nog geen definitieve uitspraken over doen. “We wachten nog op het uiteindelijk bestek”, klinkt het.

(RED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier