Laatste processen kettingbotsing Zonnebeke in beroep overgedaan

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Ieper zijn woensdag de laatste vijftien politieberoepen van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke van 3 december 2013 behandeld. Ook in deze reeks aanrijdingen viel een dodelijk slachtoffer.

Enkel de aanrijdingen in het derde blok van de kettingbotsing moesten nog behandeld worden. Het betreft de eerste aanrijdingen op de A19 in de richting van Kortrijk ter hoogte van kilometerpaal 31.1 in Geluwe. Vooraan in deze reeks ongevallen viel een dodelijk slachtoffer. De 83-jarige Georges V. overleed ter plaatse. Zijn nicht, die als passagier in de wagen zat, raakte zwaargewond en lag een tijdlang in coma.

“Er was al filevorming voor de eerste aanrijding gebeurde”, stelde de openbare aanklager. “Dat blijkt uit de verklaringen van diverse getuigen. Een van hen, die met aangepaste snelheid reed, kon remmen voor de filevorming. Hij moest geen noodstop maken, maar werd vijf seconden later toch aangereden.” Omdat heel wat voertuigen wel tot stilstand konden komen, meent het openbaar ministerie dat het vonnis van de politierechter moet bevestigd worden in beroep.

Op weg met betonmixer

Vijftien bestuurders uit dit blok ongevallen gingen in beroep. Onder hen Jan D., de bestuurder van een betonmixer, die verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van de tachtiger. “Hij reed met zijn zwaar voertuig aan 90 kilometer per uur. Hij remde nog wat af, maar botste uiteindelijk nog aan 75 per uur tegen de Peugeot van Georges V.”, aldus de openbare aanklager. De verdediging vindt de aansprakelijkheid onvoldoende bewezen. “Volgens de deskundige is het de meest waarschijnlijke hypothese dat de aanrijding door mijn cliënt de dodelijke verwondingen veroorzaakt heeft. Maar in strafrecht kunnen we toch niet uitgaan van hypotheses? Er is geen sluitend bewijs dat het niet de eerste aanrijding is, die het slachtoffer zelf heeft veroorzaakt, die fataal was“, zei de raadsman van Jan D. Hij vraagt de vrijspraak. De bestuurder van de betonmixer kreeg in eerste aanleg zes maanden met uitstel, 1.200 euro boete en 3 maanden rijverbod, waarvan 45 dagen effectief.

Ook de overige bestuurders die in beroep gingen, vragen de vrijspraak. Zij menen dat de politierechter ten onrechte de overmacht verwierp. De muur van mist was volgens hen een onvoorziene omstandigheid.

Het vonnis in alle 59 politieberoepen wordt geveld op 25 november.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier