Kleuterjuf die onder vrachtwagen belandde: “Een straf hoeft voor mij eigenlijk niet”

Redactie KW

Het ongeval waarbij de Brugse kleuterjuf zwaargewond raakte, kreeg maandag een staartje in de politierechtbank.

Kristin Donck (48) werd in mei door een vrachtwagen aangereden en revalideert nog steeds. “Beetje bij beetje gaat het beter”, zegt ze.

“Ik droom ervan om ooit nog eens in de bergen te kunnen gaan stappen.” Wat vroeger een evidentie was voor Kristin Donck (48) uit Brugge lijkt nu even veraf. Een zwaar ongeval zette haar leven in mei even stil. Ondertussen is ze al zeven maanden thuis en lijkt het steeds beter met haar te gaan. “Ik probeer vooral positief te blijven en ben blij dat ik het overleefd heb“, zegt de kleuterjuf.

Kristin gaf les in Leefschool De Vlieger in Oostende. Elke dag fietste ze vanuit Brugge naar Oostende. Maar op 9 mei ging dat vreselijk verkeerd. Op het kruispunt van de Vaartbekestraat en de Sloepenstraat in Oostende merkte de bestuurder van een vrachtwagen haar op haar racefiets niet op. De man draaide af en raakte daarbij het stuur van Kristin. “Ik viel – gelukkig naar rechts – en belandde met mijn been onder de vrachtwagen“, zegt ze.

Aanvankelijk werd zelfs even voor haar been gevreesd

Kristin werd naar het ziekenhuis overgebracht en werd daar ondertussen al drie keer opgenomen. Aanvankelijk werd zelfs even voor haar been gevreesd. “Maar ik had een ongelofelijk goeie chirurg”, zegt ze. “Ik blijf het wonderlijk vinden wat die man voor mij gedaan heeft.” Drie maanden lang zat Kristin in een rolstoel. Ondertussen kan ze alweer een eindje wandelen.

De vrachtwagenchauffeur, een 59-jarige man uit Oudenburg, moest zich maandagmorgen in de politierechtbank voor het ongeval verantwoorden. Zijn advocaat vroeg er de vrijspraak omdat ze meent dat de chauffeur niets aan het ongeval kon doen. “Die man rijdt al dertig jaar met de vrachtwagen en heeft nog een blanco strafblad”, klonk het. “Twee maanden voor zijn pensioen gebeurde het ongeval. En die man is daar zelf ook helemaal kapot van.”

Kristin heeft na het ongeval nog contact gehad met de vrachtwagenchauffeur. “Wij zijn eigenlijk allebei slachtoffers“, zegt ze. “Toen ik een beetje kon stappen heb ik dat gefilmd en naar hem doorgestuurd.” Een straf hoeft voor haar dan ook niet. Wel benadrukt ze dat de vrachtwagen haar inhaalde en aanreed. “Wat die advocaten ook mogen beweren”, zegt ze.

Wanneer Kristin weer tussen haar kleuters zal kunnen staan is nog niet duidelijk. Ze hoopt wel ooit weer voltijds les te kunnen geven. En met de fiets naar school te gaan. “Dat was voor mij echt de ontspanning van de dag”, zegt ze. “Het zou leuk zijn om dat opnieuw te kunnen doen. Al heb ik nu wel veel schrik als ik me in het verkeer begeef. Ik ben bang dat ze mij niet gaan zien.”

Ondertussen gaat de revalidatie voor Kristin verder. Al zeven maanden lang revalideert ze elke ochtend. “Ik moet het nu echt dag per dag bekijken”, zegt ze. “Maar ik vind zelf vooral dat ik geluk gehad heb dat ik het nog kan navertellen. Daardoor kan ik het allemaal positief benaderen.” De politierechter zal zich op 23 januari over de zaak uitspreken.

(TL – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier