Kerkbrand Anzegem: zondagmis verhuist naar klooster

© Pastoor Jan Sevenhant.
Redactie KW

Het gaat om het klooster dat zich aan het Sint-Vincentiusinstituut in de Kerkstraat bevindt. Het missiefeest vindt zaterdagavond plaats in De Ark, zoals gepland.


© Pastoor Jan Sevenhant.

Al ruim een jaar vindt in de Sint-Jan-de-Doperkerk, die donderdagavond helemaal uitbrandde, maar om de twee weken een zondagsmis meer plaats. Omdat de Anzegemse hoofdkerk ook nu zondag het decor moest vormen voor de eucharistieviering, moest snel naar een alternatief worden gezocht. Dat lag een beetje voor de hand: het klooster bij het Sint-Vincentiusinstituut.

“We hebben een drama meegemaakt, maar we moeten vooruit. We mogen het niet allemaal blijven dramatiseren, al vind ik het bijzonder jammer dat er niets meer overblijft van het werk van de vele vrijwilligers die de kerk sinds juni op orde aan het stellen waren na de renovatiewerken aan de buitenkant”, zegt pastoor Jan Sevenhant.

De dorpsherder kreeg vrijdagvoormiddag de gemeentediensten op bezoek met waardevol materiaal uit de sacristie, die kon worden gevrijwaard. “Ze wordt nu verzegeld, vandaar dat die zaken nu in de pastorie in bewaring worden genomen.”

Kerkfabriek vs verzekeringen

Hoe moet het nu verder met het kerkgebouw? “Dat is in eerste instantie voer voor onderhandelingen tussen de kerkfabriek en de verzekeringen. Ik hoor dat die al aan de gang zijn, maar bemoei me daar niet mee”, geeft pastoor Jan nog mee.

Kerkbrand Anzegem: zondagmis verhuist naar klooster


© Buurtbewoners Jeroen Gardin en John Callewaert.

“Onze kerk is een beschermd monument, dus zou het jammer zijn om ze definitief te zien verdwijnen”, zeggen buurtbewoners Jeroen Gardin en John Callewaert. “Hamvraag is natuurlijk hoeveel de heropbouw zal moeten kosten, want we beseffen dat de gemeente daarvoor ook in onze portemonnee zal graaien.”

Beide heren zijn nog zwaar onder de indruk van de vuurzee van donderdagavond. “Ik woon vlakbij de kerk”, zegt Jeroen. “Ik dacht dat er iets was gebeurd op straat, maar toen ik buitenkwam zag ik een rookontwikkeling die zo fel was dat we het kerkplein niet meer konden zien. Ik heb onmiddellijk naar mijn smartphone gegrepen om de eerste beelden van de brand te schieten.”

(TVW-foto’s WD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier