Jonge motard uit Knokke-Heist, die dodelijk ongeval veroorzaakte in Brugge, kent zijn straf

Redactie KW

Een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, een boete van 1.200 euro en een rijverbod van één jaar. Dat is de straf die Yorian M. (21) uit Knokke-Heist dinsdagmorgen van de Brugse politierechter kreeg voor het doodrijden van de Franse toeriste Laureen Quibel (25). Hij reed te snel en de motorfiets was niet verzekerd, noch ingeschreven.

Het ongeval gebeurde op 22 december vorig jaar langs de Koningin Elisabethlaan in Brugge. Laureen en haar partner waren op een romantische citytrip in Brugge. Enkele dagen later zouden de twee een contract tekenen waarbij ze wettelijk gingen samen wonen. Om dat te vieren waren ze naar de Breydelstad afgezakt. Ze stonden aan het zebrapad te wachten toen een bus van De Lijn, die op de rechter rijstrook reed, stopte om hen over te laten. Yorian M. reed met zijn motorfiets op de linker rijstrook en merkte het overstekende koppel niet op.

Emotionele brief

Voor de zitting in de rechtbank zakten heel wat familieleden en vrienden van Laureen naar Brugge af. Haar mama las een emotionele brief voor, waarin ze haar goedlachse dochter en de impact op het gezin beschreef. “Voor ons is Kerstmis nooit meer een vrolijke dag”, zegt ze. “Wij zijn onze unieke dochter verloren, onze fierheid. Laureen was een dochter zoals elke moeder er een zou willen. Een eeuwige glimlach en enorm levenslustig. Remy (haar partner, red.) moet nu met die beelden leven. Hij vraagt zich telkens af waarom het Laureen overkwam en niet hem.”

“Ik wil alles terugbetalen, al moet ik mezelf daarvoor kapot werken”

Ook voor de doodrijder had ze nog een duidelijke boodschap. “Twintig jaar en hij lapte alle regels aan zijn laars. Een maand na haar dood stonden foto’s op zijn Facebookprofiel van hij, die zijn moordende motorfiets aan het poetsen was.”

Volgens de aangestelde verkeersdeskundige reed motorfietser Yorian M. tussen de 60 en 70 kilometer per uur op het moment van de botsing. “Terwijl de snelheidslimiet daar beperkt is tot 50 kilometer per uur”, zei de procureur. “Volgens de deskundige kon hij het ongeval vermeden hebben, als hij aan de toegelaten snelheid had gereden. Hij is dan ook de enige die schuld treft aan dit ongeval.”

“Zijn wereld is toen ook ingestort”

De jonge motorfietser ging daar op zich mee akkoord. Zijn advocaat vroeg wel om enige mildheid. “Zijn wereld is op dat moment ook ingestort”, zei advocaat Kris Vincke. “Hij is een motorfreak, al van kleinsaf. Hij had een nieuwe motor gekocht en mocht er eigenlijk pas mee rijden vanaf zijn 21 jaar. Maar ook met zijn andere motorfiets kon dat ongeval gebeurd zijn. Die bus was voor hem een blinde muur. Hij heeft het slachtoffer en haar partner pas gezien op het moment van de aanrijding.”

Yorian M. kreeg het laatste woord van de politierechter. Hij drukte zijn spijt uit. “Ik heb fouten gemaakt en ga daar mijn verantwoordelijkheid voor dragen. Het spijt me verschrikkelijk. Ook die foto op Facebook is nooit kwetsend bedoeld. Ik wil alles terugbetalen, al moet ik mezelf daarvoor kapot werken.” Met dat laatste doelde hij op het feit dat hij niet verzekerd was en dus mogelijk zelf voor alle kosten zal moeten opdraaien. Als hij zijn rijbewijs nog terug zal willen krijgen, zal hij voor medische, psychologische, theoretische en praktische proeven moeten slagen.

(TLG – Foto a-JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier