Jonge Fransman die zestiger dood reed en vluchtte, betwist aansprakelijkheid

Een zestiger overleed bij de aanrijding in Beselare. © a-WVG
Redactie KW

De Fransman die in oktober vorig jaar betrokken was in een dodelijk ongeval en vluchtmisdrijf pleegde, tekende beroep aan tegen de straf die de politierechtbank oplegde.

Daar kreeg hij vier jaar cel, waarvan twee effectief, en een rijverbod van zeven jaar. Hij kwam zich donderdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Ieper.

Vrij onder voorwaarden

Op maandag 13 oktober 2014 was Tommy S. op de terugweg van zijn werk in Westrozebeke. Hij was betrokken bij een ongeval in Beselare, waarna hij de vlucht nam. Bij dat ongeval overleed de 61-jarige Roger C. Het was zijn eigen zoon die als politieagent ter plaatse kwam om vaststellingen te doen.

Het waren Franse speurders die Tommy S. uiteindelijk oppakten. Hij zat vier maanden in voorhechtenis en kwam na het betalen van een borgsom vrij onder voorwaarden. Hij moest zich voor de politierechter verantwoorden voor enerzijds het ongeval zelf en anderzijds het vluchtmisdrijf. De politierechter achtte hem voor beide tenlasteleggingen schuldig. Hij kreeg in totaal 4 jaar celstraf, de helft effectief, en een verval tot sturen van zeven jaar.

“Op zijn stappen terug gekeerd”

“Hoewel de bestraffing zwaar is, berust mijn cliënt in de veroordeling voor het vluchtmisdrijf”, stelde zijn advocate Julie Vandenbogaerde donderdag. “Maar tegen het vonnis betreffende het ongeval zelf, tekenden we wel beroep aan. Mijn cliënt voelt zich aansprakelijk en verantwoordelijk. En terecht, want hij reed te snel. Maar het slachtoffer had zelf ook een aandeel in het ongeval.”

Volgens haar stak Roger C. de weg over en was hij al op het andere rijvak, toen hij zich plots bedacht en terugkeerde. Maar volgens het openbaar ministerie kon het ongeval vermeden zijn indien de beklaagde zich aan de toegelaten snelheid had gehouden.

Toch hoopt de verdediging op een mildere straf.

Vonnis op 1 oktober.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier